Velesi - Mbreti sllav i Tokës dhe i Nëntokës

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Velesi është një nga ato perënditë e lashta sllave që mund të gjendet pothuajse në çdo panteon sllav. Nga Rusia e Kievit në Ballkan dhe në Evropën Qendrore, Velesi është një zot i tokës dhe i nëntokës, si dhe një zot i bagëtive, muzikës, magjisë, pasurisë, korrjes, mashtrimit, shelgut, pyjeve, zjarreve, dhe edhe poezia.

  Ndërsa përgjithësisht konsiderohet të jetë një hyjni e keqe në disa mite, Velesi gjithashtu nderohet nga shumë njerëz. Le t'i hedhim një vështrim miteve pas kësaj hyjnie shumëplanëshe dhe nëse ato janë po aq të ndërlikuara sa adhurimi i tij.

  Kush është Velesi?

  Përshkrim artistik i Velesit nga Blagowood . Shihni këtu.

  Shpesh i portretizuar me brirë dre në kokë dhe me një lëkurë ariu leshi në shpinë, Velesi është para së gjithash një zot i Tokës . Megjithatë, megjithëse ai është i lidhur me të korrat, ai nuk është një hyjni e pjellorisë siç janë shumica e perëndive të tokës në mitologji të tjera. Në vend të kësaj, ai shihet si një rojtar i Tokës, si dhe i nëntokës nën të. Si i tillë, ai shihet gjithashtu si një bari i të vdekurve dhe jo vetëm i bagëtive.

  Velesi është gjithashtu një ndërrues i formës. Ai më së shpeshti shndërrohet në një gjarpër gjigant ose një dragua. Ai është parë gjithashtu në forma ariu dhe ujku, si dhe disa të tjerë. Kjo e përforcon imazhin e tij si një zot primal dhe kafshëror, një perëndi që është i Tokës.

  Velesi është aq i lashtë sa nuk e dimë as kuptimin e saktëtë emrit të tij. Shumë besojnë se emri i tij vjen nga fjala proto-indo-evropiane wel për lesh. Kjo do të kishte kuptim duke qenë se ai është gjithashtu një zot bari i bagëtive. Ka përshkrime të tij në formën e gjarprit, i shtrirë në një shtrat prej leshi të zi në rrënjët e Pemës Botërore Sllave.

  Veles quhet edhe Volos që në rusisht dhe ukrainisht do të thotë flokët – gjithashtu të përshtatshme, duke pasur parasysh se ai shpesh tregohet se është jashtëzakonisht leshtar. edhe në formën e tij njerëzore.

  Veles – Gjarpri hajdut

  Si një hyjni primare dhe një zot i nëntokës, Velesi përdoret shpesh si zuzar në shumicën e miteve sllave. Ai është shpesh antagonist në mitet për hyjninë kryesore sllave - perëndinë e bubullimës Perun. Velesi dhe Perun janë armiq në shumicën e panteoneve sllave. Një nga mitet kryesore në të cilin ata të dy shfaqen është historia se si Velesi vodhi djalin e Perunit (ose gruan ose bagëtinë, në varësi të mitit).

  Në shumicën e varianteve të mitit, Velesi u shndërrua në formën e tij të gjarprit dhe rrëshqiti dushkun të Perunit (e kundërta e shelgut të Velesit). Ndërsa ngjitej në lis, Velesi arriti në shtëpinë e Perunit në qiell. Në versionin më të popullarizuar të mitit, Velesi më pas rrëmbeu djalin e dhjetë të Perunit, Yarilo dhe e ktheu atë në domenin e tij në botën e krimit.

  Velesi nuk e vrau apo dëmtoi Yarilo. Në vend të kësaj, ai e rriti atë si të tijin dhe Yarilo u bë një hyjni madhore e pjellorisë në mitologjinë sllave.

  Stormy i Velesit.Beteja me Perun

  Eshtë e panevojshme të thuhet, Perun nuk ishte i lumtur për rrëmbimin e djalit të tij. Kjo është ajo që çoi në "mitin e stuhisë" të famshëm sllav. Ai tregon historinë e betejës së madhe midis Perunit dhe Velesit. Dy titanët luftuan në një stuhi të madhe, kjo është arsyeja pse Velesi gjithashtu shoqërohet ndonjëherë me stuhi.

  Beteja filloi kur Velesi u zvarrit nga bota e tij e nëndheshme dhe përsëri filloi të rrëshqasë lart pemën e Perunit. Zoti i bubullimës u përgjigj duke hedhur rrufe të fuqishme te gjarpri gjigant, duke e larguar atë. Velesi më pas u përpoq të fshihej duke ndryshuar forma në gjëra të ndryshme – kafshë, njerëz, madje edhe pemë.

  Në fund të mitit të stuhisë, Perun mbizotëron dhe arrin të vrasë gjarprin e fuqishëm. Shiu që zakonisht pason stuhitë e fuqishme besohet të jetë mbetje e trupit të Velesit, të copëtuara nga bubullima dhe rrufeja e Perunit.

  Shumë domene të Velesit

  Pavarësisht se shihet si një zot i Bota e krimit, një mashtrues dhe një armik i Perunit, Velesi nuk shihet si rreptësisht i keq në shumicën e traditave sllave. Kjo për shkak se populli sllav kishte më shumë një pikëpamje natyraliste sesa moraliste për perënditë e tyre. Për ta, perënditë ishin vetëm përfaqësime të natyrës dhe kozmosit. Ata nuk ishin as të mirë as të këqij – ata thjesht ishin .

  Pra, ndërsa Velesi – si një zot i Tokës dhe i sekreteve të shumta të saj të errëta dhe një zot i nëntokës – në përgjithësi pranonterol antagonist në shumicën e miteve, ai ende nuk ishte "i keq". Në vend të kësaj, ai ishte i denjë për t'u adhuruar si çdo perëndi tjetër, veçanërisht nëse doje një korrje të mirë ose siguri gjatë udhëtimeve të tua nëpër tokë.

  Velesi adhurohej si një nga tre aspektet e perëndisë sllave Triglav (Tre Kokat) – triniteti sllav i Perunit, Velesit dhe Svarogut.

  Velesi adhurohej gjithashtu nga muzikantë dhe poetë udhëtues. Ai ishte mbrojtësi të cilit ata iu lutën për mbrojtje nga Toka gjatë udhëtimeve të tyre.

  Një fushë tjetër mbi të cilën sundonte Velesi ishte magjia, pasi populli sllav besonte se magjia vinte nga Toka. Kjo është arsyeja pse ai është një pjesë e madhe e festivalit sllav Kukeri , i praktikuar më së shumti në Bullgari. Gjatë atij festivali, njerëzit vishen si roje të mëdha leshi, shpesh me zile dhe brirë në kokë, jo të ndryshme nga Velesi vetë. Të veshur kështu , njerëzit kërcejnë brenda dhe përreth fshatrave të tyre për të trembur shpirtrat e këqij. Edhe pse ky është një ritual rreptësisht pagan dhe Bullgaria është shumë një komb i krishterë sot, festivali i Kukerit organizohet ende çdo vit për rëndësinë e tij kulturore dhe argëtimin e plotë që sjell.

  Velesi dhe krishterimi

  Veles nga Ethnika. Shihni këtu.

  Edhe pse të gjitha kombet sllave janë të krishterë sot, shumica e rrënjëve të tyre pagane janë depërtuar në traditat dhe besimet e tyre moderne të krishtera. Kjo është veçanërisht e vërtetë përVelesi, rrënjët e të cilit mund të gjenden në shumë mite dhe praktika të ndryshme.

  Lidhja e parë dhe më e dukshme është ajo midis Velesit dhe Djallit të Krishterë. Si një zot tipik me brirë i botës së krimit që gjithashtu transformohet në një gjarpër, Velesi u lidh shpejt me Satanin sapo Krishterimi filloi të përhapet në Evropën Lindore.

  Në të njëjtën kohë, roli bari i Velesit e lidhi atë me Saint Blaise , një martir dhe shenjtor i krishterë në Armeni, i cili ishte gjithashtu një mbrojtës i bagëtive.

  Personi i pasurive dhe mashtruesve të Velesit, veçanërisht në Evropën Lindore, nënkuptonte gjithashtu se ai u lidh shpejt me dhe i zëvendësuar nga Shën Nikolla – vetë origjina e Santa Claus .

  Edhe pse Velesi u zëvendësua kryesisht nga mitet dhe shenjtorët e krishterë, megjithatë, shumë nga traditat që e kanë origjinën nga ai janë ende praktikuar. Për shembull, shumë muzikantë, veçanërisht grupet folklorike që luajnë në dasma ose ngjarje të veçanta dhe festa, nuk fillojnë të luajnë derisa nikoqiri të ketë dhënë një dolli dhe të ketë derdhur gllënjkën e parë të gotës së tij në tokë.

  Ky ritual përfaqësonte një pagesë ose një sakrificë për Velesin në mënyrë që ai të bekonte ngjarjen dhe vetë muzikantët. Edhe pse kulti i Velesit është zhdukur prej kohësh, pak tradita si kjo ende mbeten.

  Simbolizmi i Velesit

  Simbolizmi i Velesit mund të duket kudo në fillim, por fillon tëka kuptim kur lexoni në të. Në fund të fundit, Velesi është një zot i Tokës dhe ka shumë gjëra që vijnë nga toka ose lidhen me të.

  Para së gjithash, Velesi njihet si armiku i Perunit. Toka dhe qielli janë në një betejë të vazhdueshme në mitologjinë sllave dhe edhe pse njëri është "i mirë" dhe tjetri "i keq", të dy adhurohen dhe nderohen.

  Për më tepër, Velesi është gjithashtu një zot i nëntoka dhe një bari i të vdekurve. Si i tillë, ai nuk është rreptësisht i keq. Nuk duket të ketë ndonjë mit se ai mundon ose torturon të vdekurit - ai thjesht i bartë ata në jetën e përtejme dhe kujdeset për ta. Në fakt, disa përshkrime të botës së krimit të Velesit e portretizojnë atë si një gjelbërim të shijshëm dhe pjellor.

  Së fundi, si një hyjni tokësore, Velesi është gjithashtu një zot i gjithçkaje që vjen nga Toka – të korrat, pemët dhe pyjet , kafshët në pyje, pasuria që njerëzit nxjerrin nga Toka, dhe më shumë.

  Në përfundim

  Velesi është një paraqitje e përsosur e mënyrës se si populli sllav i pa perënditë e tyre. Moralisht i paqartë, kompleks dhe një pjesë integrale e botës rreth tyre, Velesi përfaqësonte mbi një duzinë gjërash për sllavët, thjesht sepse këtë përfaqësonte edhe Toka. Një armik i perëndisë së qiellit Perun, por një mik i muzikantëve dhe fermerëve, dhe një bari i të vdekurve, Velesi është një hyjni jashtëzakonisht i çuditshëm për t'u takuar.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.