Simbolet e Gjeorgjisë - Një listë

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  E vendosur në lindje të lumit Misisipi dhe me 159 qarqe, më shumë se çdo shtet tjetër në zonë, Gjeorgjia është lehtësisht shteti më i madh në rajon. E njohur si 'Shteti i Pjeshkës', Gjeorgjia thuhet se është prodhuesi më i madh në vend i kikirikëve, arra dhe qepëve vidalia, të konsideruara si disa nga qepët më të ëmbla në botë.

  Gjeorgjia ishte e fundit nga 13 origjinalet koloni dhe u bë shteti i katërt i SHBA-së në 1788. Ai përfundimisht u bashkua me rebelimin në rritje kundër Britanisë së Madhe. Me kulturën dhe historinë e tij të pasur, shteti është një nga destinacionet më të njohura turistike, prandaj mijëra njerëz e vizitojnë atë çdo vit. Është gjithashtu shtëpia e disa vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

  Gjeorgjia ka disa simbole, zyrtare dhe jozyrtare, që përfaqësojnë trashëgiminë e saj kulturore dhe historike. Ja një vështrim në disa nga simbolet më të njohura të Gjeorgjisë.

  Flamuri i Gjeorgjisë

  I miratuar në vitin 2003, flamuri shtetëror i Gjeorgjisë përbëhet nga tre vija horizontale të kuqe-bardhë-të kuqe dhe një kanton blu me një rreth të përbërë nga 13 yje të bardhë. Brenda unazës është stema shtetërore në ar dhe poshtë saj është motoja e shtetit: ‘In God We Trust’. Stema përfaqëson kushtetutën e shtetit, dhe shtyllat përfaqësojnë të tre degët e qeverisë. 13 yjet përfaqësojnë Gjeorgjinë si të fundit nga 13 shtetet origjinale të SHBA-së dhe ngjyrat në flamur janëngjyrat zyrtare të shtetit.

  Vula e Gjeorgjisë

  Vula e Madhe e Gjeorgjisë është përdorur gjatë historisë për të vërtetuar dokumentet qeveritare të ekzekutuara nga shteti. Forma aktuale e vulës u adoptua në vitin 1799 dhe iu nënshtrua disa ndryshimeve më vonë në 1914.

  Në anën e përparme, vula përmban stemën shtetërore dhe në anën e pasme, përmban një imazh të bregdetit të Gjeorgjia me një anije me flamurin e SHBA. Anija po mbërrin për të marrë pambukun dhe duhanin që përfaqëson tregtinë eksportuese të shtetit. Varka më e vogël simbolizon trafikun e brendshëm të Gjeorgjisë. Në anën e majtë të vulës është një tufë delesh dhe një burrë që lëron dhe jashtë imazhit është motoja e shtetit: "Bujqësia dhe tregtia".

  Stema e Gjeorgjisë

  Shteti stema e Gjeorgjisë përmban një hark (që simbolizon Kushtetutën e Gjeorgjisë) dhe tre kolona që qëndrojnë për degët ekzekutive, gjyqësore dhe legjislative të qeverisë. Motoja shtetërore "Dituri, Drejtësi, Moderim" mund të shihet e gdhendur në rrotulla të mbështjella rreth tre kolonave. Midis kolonës së dytë dhe të tretë, një anëtar i milicisë së Gjeorgjisë qëndron duke mbajtur një shpatë në dorën e djathtë. Ai simbolizon qytetarët dhe mbrojtjen e ushtarit të Kushtetutës së Gjeorgjisë. Në kufirin jashtë stemës janë të shkruara fjalët "Shteti i Gjeorgjisë" dhe viti kur Gjeorgjia u bë shtet: 1776.

  Amfibi i shtetit: Pema e gjelbërBretkosa

  Bretkosa e pemës jeshile amerikane është një bretkocë e mesme që rritet deri në 2.5 inç e gjatë. Trupi i tij zakonisht ka nuanca të ndryshme duke filluar nga një ngjyrë e verdhë-ulliri e ndezur në jeshile gëlqere, në varësi të temperaturës dhe ndriçimit. Disa kanë gjithashtu njolla të vogla me ngjyrë të bardhë ose ari në lëkurën e tyre, ndërsa të tjerët mund të kenë vija të verdha të zbehta, ngjyrë kremi ose të bardha që shkojnë nga buzët e sipërme deri te nofullat.

  Këto bretkosa njihen nga koret që prodhojnë në natën gjatë muajve të ngrohtë në Gjeorgji. Një kafshë shtëpiake e njohur në SHBA, bretkosa e pemës jeshile u emërua amfibi zyrtar i shtetit në vitin 2005.

  Muzeu i Artit të Gjeorgjisë

  I lidhur me Universitetin e Gjeorgjisë, Muzeun e Artit të Gjeorgjisë është një ndërtesë masive me dhjetë galeri, një kafene, teatër, klasë studio, bibliotekë referuese arti, dhomë studimi, dyqan muze dhe auditor. Muzeu u ndërtua për të mbledhur, ekspozuar, interpretuar dhe ruajtur veprat e artit, duke pritur rreth 20 ekspozita të ndryshme kulturore çdo vit për të përfaqësuar të gjitha periudhat e historisë së artit. Ai përmban mbi 12,000 vepra arti dhe koleksioni rritet në mënyrë të qëndrueshme çdo vit.

  Muzeu i Artit të Gjeorgjisë është një muze i artit akademik dhe zyrtar i Gjeorgjisë. I hapur në vitin 1948, ai mbetet një nga monumentet më të rëndësishme dhe më të njohura të shtetit.

  Perli shtetëror: Kuarci

  Kuarci është një mineral i fortë i bërë nga atomet e oksigjenit dhe silikonit ,dhe është minerali më i bollshëm që gjendet në sipërfaqen e tokës. Vetitë e tij unike janë ato që e bëjnë atë një nga substancat më të rëndësishme dhe më të dobishme. Për shkak se kuarci është i qëndrueshëm dhe rezistent ndaj nxehtësisë, është një zgjedhje e zakonshme në prodhimin e produkteve elektronike.

  I caktuar si perlë shtetërore e Gjeorgjisë në vitin 1976, kuarci gjendet zakonisht në të gjithë shtetin dhe është i disponueshëm në një gamë të gjerë ngjyrash. Kuarci i pastër është gjetur në qarqet Hancock, Burke, DeKalb dhe Monroe dhe kuarci violet (i njohur zakonisht si Ametist) gjendet me bollëk në Jackson's Crossroad Mine, Wilkes County.

  State Game Bird: Bobwhite Quail

  Tëllëza e bardhë (e njohur edhe si thëllëza ose thëllëza e Virxhinias), është një zog i vogël gjahu me ngjyrë kafe që i përket grupit të specieve të quajtura 'thëllëza e Botës së Re'. Vendas në SHBA, ky zog është viktimë e degradimit të habitatit i cili ka kontribuar shumë në rënien e popullsisë së bardhë të bardhë në Amerikën e Veriut me 85%.

  Bobbardhat gjenden gjatë gjithë vitit në kullota, fusha bujqësore, buzë rrugëve. , zona të hapura pyjore dhe buzë druri. Është një zog i pakapshëm dhe i turpshëm që varet nga kamuflimi për të qëndruar i pazbuluar kur kërcënohet, duke u ushqyer kryesisht me materiale bimore dhe jovertebrorë të vegjël si kërmijtë, brumbujt, karkalecët , kriketat dhe kërpudhat.

  Që nga e bardha. është një zog i lojës popullore në Gjeorgji, ai u bë zog zyrtar i lojës shtetërore në1970.

  Monumenti i Kikirikut

  Në një kohë të caktuar në histori, kikirikët ishin prodhimi kryesor i parave në Gjeorgji, kryesisht përgjegjës për të ushqyer shumë familje të kontesë Turner dhe për t'i dhënë Ashburn titullin 'Kryeqyteti i Kikirikut e Botës'. Për të nderuar rëndësinë e tij, një nga qytetarët e Ashburn-it ngriti atë që tani është i famshëm si 'Kikiriku më i madh në botë', një kikirikë gjigante e vendosur mbi një purtekë cilindrike me tulla.

  Në 2018, monumenti i kikirikut, i cili është zyrtarisht i njohur si një nga simbolet shtetërore të Gjeorgjisë, u dëmtua rëndë si pasojë e efekteve të uraganit Michael. Mbeti vetëm baza e tij e cilindrit me tulla dhe u hoqën kikiriku dhe kurora. Vendasit aktualisht po përpiqen të mbledhin fonde për ta riparuar atë.

  Ushqimi i përgatitur nga shteti: gris

  Grita është një lloj qull mëngjesi i bërë nga mielli i misrit, një nga kulturat më të rëndësishme që rritet në të gjithë shtetin e Xhorxhias dhe shërbehet me disa aromatizues të tjerë. Mund të jetë ose e ëmbël ose e shijshme, por erëzat e shijshme janë më të zakonshmet. Edhe pse kjo pjatë e ka origjinën në jug të SHBA-së, tani është e disponueshme në të gjithë vendin.

  Grits është një ushqim interesant dhe unik që u përgatit për herë të parë nga fisi vendas amerikan Muskogee shumë shekuj më parë. Ata e bluanin misrin duke përdorur mulli guri, të cilët i dhanë një teksturë "të ashpër" dhe ai u bë shumë i popullarizuar në mesin e kolonistëve dhe kolonëve. Sot, ështëushqimi zyrtar i përgatitur i shtetit të Gjeorgjisë siç është deklaruar në vitin 2002.

  Tremujori Përkujtimor i Gjeorgjisë

  Monedha e katërt e lëshuar në Programin Shtetëror 50 Shtetëror të SHBA-së, tremujori përkujtimor i Gjeorgjisë përmban disa simbole shtetërore duke përfshirë një pjeshkë në qendër të një konturi të siluetuar të Gjeorgjisë me degë lisi të gjalla në të dyja anët.

  Mbi pjeshkë është varur një bander me moton e shtetit mbi të dhe nën të është viti kur u publikua: 1999. Në në krye është fjala 'GEORGIA' nën të cilën mund të shihet viti kur Gjeorgjia u pranua në Union: 1788.

  Këndi i sipërm majtas i konturit të shtetit mungon. Kjo zonë është Qarku Dade, i cili u nda nga kombi dhe nuk u ribashkua zyrtarisht deri në vitin 1945.

  Pema e shtetit: Lisi i gjallë

  Lisi i gjallë (ose lisi me gjelbërim të përhershëm) është pema shtetërore e Gjeorgjisë, e përcaktuar zyrtarisht në vitin 1937.

  Arsyeja pse quhet 'lisi i gjallë' është sepse ajo mbetet e gjelbër dhe jeton gjatë gjithë dimrit kur lisat e tjerë janë pa gjethe dhe të fjetur. Kjo pemë gjendet zakonisht në zonën jugore të SHBA-së dhe është një simbol i rëndësishëm i shtetit. Degët e tij janë paraqitur në lagjen shtetërore përkujtimore.

  Druri i lisit të gjallë është përdorur për ndërtimin e anijeve nga amerikanët e hershëm dhe edhe sot, ai vazhdon të përdoret sa herë që është në dispozicion për të njëjtin qëllim. Përdoret gjithashtu gjerësisht për prodhimin e dorezave të veglave për shkak të përthithjes së tij,dendësia, energjia dhe forca.

  Shkolla shtetërore: Shkolla e mesme Plains

  Shkolla zyrtare shtetërore e Gjeorgjisë, Plains High School, u ndërtua në vitin 1921. Maturantët e kësaj shkolle kanë dhënë një kontribut masiv në shteti si dhe pjesa tjetër e botës, me shumë studentë të shquar, duke përfshirë Presidentin Jimmy Carter dhe gruan e tij.

  Shkolla u mbyll në vitin 1979 dhe disa vite më vonë ajo u restaurua dhe u rihap si një muze me një qendër vizitorësh për Vendin Historik Kombëtar Jimmy Carter. Tani ajo ka disa dhoma ekspozimi që u mësojnë studentëve dhe vizitorëve rreth jetës së hershme të Presidentit Jimmy Carter, si dhe të tjerëve në komunitetin e vogël dhe të thjeshtë bujqësor.

  Shikoni artikujt tanë të lidhur mbi simbolet e tjera të njohura shtetërore:

  Simbolet e Delaware

  Simbolet e Hawaii

  Simbolet e Pensilvanisë

  Simbolet e Arkansas

  Simbolet e Ohajos

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.