Dragonët e Amerikës së Veriut dhe Jugut

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Mitet e dragoit të Amerikës së Veriut dhe Jugut nuk janë aq të famshëm në mbarë botën sa ato të Evropës dhe Azisë. Megjithatë, ato janë aq shumëngjyrëshe dhe magjepsëse, aq sa ishin të përhapura në fiset vendase të dy kontinenteve. Le t'i hedhim një sy dragonjve unikë të mitologjisë së Amerikës së Veriut dhe Jugut.

  Dragonjtë e Amerikës së Veriut

  Kur njerëzit mendojnë për krijesat mitike të adhuruara dhe të frikësuara nga fiset vendase të Amerikës së Veriut , ata zakonisht imagjinojnë shpirtrat e arinjve, ujqërve dhe shqiponjave. Megjithatë, mitet dhe legjendat e shumicës së fiseve vendase të Amerikës së Veriut përfshijnë gjithashtu shumë gjarpërinj gjigantë dhe krijesa të ngjashme me dragoin që shpesh ishin shumë domethënëse për zakonet dhe praktikat e tyre.

  Pamja fizike e veriut vendas Dragonët Amerikanë

  Dragonjtë dhe gjarpërinjtë e ndryshëm në mitet e fiseve vendase të Amerikës së Veriut vijnë në të gjitha format dhe madhësitë. Disa ishin gjarpërinj të mëdhenj deti me ose pa këmbë. Shumë prej tyre ishin gjarpërinj ose zvarranikë gjigantë tokësorë, që zakonisht banonin në shpella ose në zorrët e maleve të Amerikës së Veriut. Dhe pastaj disa ishin gjarpërinj kozmikë fluturues ose bisha me krahë si mace me luspa dhe bishta zvarranikësh.

  Dragoi i famshëm Piasa ose Piasa Bird, për shembull, u përshkrua në bllofet gëlqerore në Madison County si krahë me pupla me kthetra si lakuriq nate, luspa të arta në të gjithë trupin e tij, brirë dre në kokë dhe një të gjatëbisht me thumba. Sigurisht që nuk duket si dragonjtë evropianë apo aziatikë që shumica e njerëzve njohin, por megjithatë mund të klasifikohet si dragua.

  Një shembull tjetër është dragoi panterë nënujor nga Liqenet e Mëdha rajoni i cili kishte një trup si mace, por ishte vizatuar me luspa, një bisht zvarranik dhe dy brirë demi në kokë.

  Pastaj, ka shumë mite të detit gjigant ose të gjarpërinjve kozmikë që zakonisht përshkruhen me gjarpër -si trupa.

  • Kinepeikwa ose Msi-Kinepeikwa ishte një gjarpër masiv tokësor që u rrit gradualisht duke derdhur vazhdimisht lëkurën e tij derisa përfundimisht u zhyt në një liqen.
  • Stvkwvnaya ishte një gjarpër deti me brirë nga mitologjia Seminole. Briri i tij u përfol se ishte një afrodiziak i fuqishëm, kështu që vendasit shpesh përpiqeshin të këndonin dhe bënin thirrje magjike për të nxjerrë gjarprin dhe për të korrur bririn e tij.
  • Gaasyendietha është një tjetër krijesë interesante siç ishte. përshkroi më shumë si dragonjtë evropianë edhe pse kolonët nga Evropa nuk kishin mbërritur ende në Amerikën e Veriut. Gaasyendietha ishte i famshëm në mitologjinë e Senekës dhe ndërsa jetonte në lumenj dhe liqene, ai gjithashtu fluturoi në qiell me trupin e tij gjigant dhe dikur lëshonte zjarr.

  Ka pasur edhe përshkrime të gjarpërinjve me zile me krahë në disa Qeramika nga Misisipi dhe objekte të tjera.

  Me pak fjalë, mitet e dragoit të Amerikës së Veriut ishin shumë të ngjashme me dragonjtë nga e gjithë pjesa tjetërtë botës.

  Origjina e miteve të dragoit të Amerikës së Veriut

  Ekzistojnë dy ose tre burime të mundshme të miteve të dragoit të Amerikës së Veriut dhe ka të ngjarë që të gjithë të kenë hyrë në luaj kur u krijuan këto mite:

  • Shumë historianë besojnë se mitet e dragoit të Amerikës së Veriut u sollën me njerëzit kur ata migruan nga Azia Lindore përmes Alaskës. Kjo ka shumë të ngjarë pasi shumë nga dragonjtë e Amerikës së Veriut u ngjajnë miteve të dragoit të Azisë Lindore.
  • Të tjerë besojnë se mitet e dragoit të fiseve vendase të Amerikës së Veriut ishin shpikjet e tyre pasi ata kaluan shumë kohë në kontinent vetëm midis migrimit të tyre dhe kolonizimit evropian.
  • Ekziston gjithashtu një hipotezë e tretë që është se disa mite të dragoit, veçanërisht në bregun lindor të Amerikës së Veriut, u sollën nga vikingët nordikë të Leif Erikson dhe eksplorues të tjerë rreth vitit 10. shekulli pas Krishtit. Kjo është një hipotezë shumë më pak e mundshme, por ende e mundshme.

  Në thelb, është shumë e mundur që të tre këto origjina të kenë luajtur një rol në formimin e miteve të ndryshme të dragoit të Amerikës së Veriut.

  7> Kuptimi dhe simbolika prapa shumicës së miteve të dragoit të Amerikës së Veriut

  Kuptimet pas miteve të ndryshme të dragoit të Amerikës së Veriut janë po aq të ndryshme sa edhe vetë dragonjtë. Disa ishin krijesa deti dashamirës ose moralisht të paqarta dhe shpirtra uji si Azia Lindoredragons .

  Gjarpri deti me pendë Kolowissi nga mitologjia Zuni dhe Hopi, për shembull, ishte shpirti kryesor i një grupi shpirtrash uji dhe shiu të quajtur Kokko. Ishte një gjarpër me brirë, por mund të shndërrohej në çfarëdo forme që donte, duke përfshirë edhe formën njerëzore. Vendasit e adhuronin dhe e kishin frikë.

  Shumë mite të tjera të dragoit u përshkruan si ekskluzivisht keqdashëse. Shumë gjarpërinj deti dhe drake tokësore njësoj përdoreshin për të rrëmbyer fëmijë, për të pështyrë helm ose zjarr dhe u përdorën si boge për të trembur fëmijët larg zonave të caktuara. Gjarpri i detit të Oregonit Amhuluk dhe Huron drake Angont janë shembuj të mirë për këtë.

  Dragonjtë e Amerikës së Jugut dhe Qendrore

  Mitet e dragoit të Amerikës së Jugut dhe Qendrore janë edhe më të larmishëm dhe të gjallë se ato në Amerikën e Veriut . Ata janë gjithashtu unikë nga shumica e miteve të tjera të dragoit në të gjithë botën, pasi shumë prej tyre ishin të mbuluara me pupla. Një tipar tjetër interesant është se shumë nga këta dragonj mezoamerikanë, të Karaibeve dhe të Amerikës së Jugut ishin gjithashtu perëndi të shquar në fetë e vendasve dhe jo vetëm përbindësha ose shpirtra.

  Pamja fizike e vendasve të Amerikës Jugore dhe Qendrore Dragonët

  Hyjnitë e shumta të dragoit të kulturave mezoamerikane dhe të Amerikës së Jugut kishin veti fizike vërtet unike. Shumë prej tyre ishin lloje ndërruesish formash dhe mund të shndërroheshin në forma njerëzore ose kafshë të tjera.

  Në "standarde" të tyre si dragoi oseformat e gjarprit, ata shpesh kishin karakteristika të ngjashme me kimera ose hibride pasi kishin koka kafshësh dhe pjesë të tjera të trupit. Megjithatë, më e famshmja, shumica e tyre ishin të mbuluara me pupla shumëngjyrëshe, ndonjëherë edhe me luspa. Kjo ka të ngjarë për shkak të shumicës së kulturave të Amerikës së Jugut dhe të Mesoamerikanëve që jetojnë në rajone të dendura të xhunglës ku mund të shiheshin shpesh zogj tropikal shumëngjyrësh.

  Origjina e miteve të dragoit të Amerikës së Jugut dhe Qendrore

  Shumë njerëz krijojnë një lidhje midis paraqitjeve shumëngjyrëshe të dragonjve të Amerikës së Jugut dhe Azisë Lindore dhe gjarpërinjve mitologjikë dhe e lidhin atë me faktin se fiset vendase amerikane udhëtuan në Botën e Re nga Azia Lindore përmes Alaskës.

  Këto lidhje ka të ngjarë të jenë të rastësishme, megjithatë, pasi dragonjtë e Jugut dhe Mesoamerikës priren të jenë shumë të ndryshëm nga ata në Azinë Lindore pas një inspektimi më të plotë. Për një, dragonjtë në Azinë Lindore ishin kryesisht shpirtra uji me luspa, ku dragonjtë e Amerikës Jugore dhe Qendrore janë perëndi me pupla dhe të zjarrta që lidhen vetëm herë pas here me reshjet ose adhurimin e ujit, si Amaru .

  Është ende e mundur që këta dragonj dhe gjarpërinj të paktën të jenë frymëzuar ose të bazuara në mitet e vjetra të Azisë Lindore, por ato duken mjaft të ndryshme për t'u konsideruar gjë e tyre. Ndryshe nga vendasit e Amerikës së Veriut, fiset e Amerikës Qendrore dhe Jugore duhejudhëtojnë shumë më tej, më gjatë dhe në rajone drastike të ndryshme, kështu që është e natyrshme që mitet dhe legjendat e tyre ndryshuan më shumë se ato të vendasve të Amerikës së Veriut.

  Kuptimi dhe simbolika prapa shumicës së miteve të dragoit të Amerikës Jugore dhe Qendrore

  Kuptimi i shumicës së dragonjve të Amerikës Jugore dhe Qendrore ndryshon shumë në varësi të hyjnisë së veçantë të dragoit. Megjithatë, shumicën e kohës ata ishin perëndi të vërtetë dhe jo vetëm shpirtra ose përbindësha.

  Shumë prej tyre ishin hyjnitë "kryesore" në panteonet e tyre përkatëse ose ishin perëndi të reshjeve, zjarrit, luftës ose pjellorisë. Si i tillë, shumica e tyre konsideroheshin të mira ose të paktën moralisht të paqarta, edhe pse shumica e tyre kërkonin sakrifica njerëzore.

  • Quetzalcoatl

  Ndoshta shembulli më i famshëm është perëndia Aztec dhe Toltec Quetzalcoatl (i njohur gjithashtu si Kukulkan nga Jucatec Maya, Qʼuqʼumatz nga K'iche' Maya, si dhe Ehecatl ose Gukumatz në kultura të tjera).

  Gjarpri me pupla Quetzalcoatl

  Quetzalcoatl ishte një dragua amfipter, që do të thotë se ai kishte dy krahë dhe asnjë gjymtyrë të tjera. Ai kishte edhe pupla edhe luspa shumëngjyrësh dhe mund të shndërrohej edhe në njeri sa herë të donte. Ai gjithashtu mund të shndërrohej në diell dhe eklipset diellore thuhej se ishte Gjarpri i Tokës që gëlltitte Quetzalcoatl përkohësisht.

  Quetzalcoatl, ose Kukulkan, ishte gjithashtu unik nëse ai ishte i vetmi hyjni që nuk donte apo pranonte sakrifica njerëzore. Ka shumë mite rreth Quetzalcoatl-it që debaton dhe madje lufton me perëndi të tjera si perëndia e luftës Tezcatlipoca, por ai i humbi ato argumente dhe sakrificat njerëzore vazhduan.

  Quetzalcoatl ishte gjithashtu një zot i shumë gjërave në shumicën e kulturave – ai ishte perëndia e Krijuesit, perëndia e yjeve të mbrëmjes dhe të mëngjesit, perëndia e erërave, perëndia e binjakëve, si dhe një ndezës i zjarrit, një mësues i arteve të bukura dhe perëndia që krijoi kalendarin.

  Mitet më të famshme rreth Quetzalcoatl kanë të bëjnë me vdekjen e tij. Një version që mbështetet nga artefakte dhe ikonografi të panumërta është ai që vdiq në Gjirin e Meksikës ku i vuri flakën vetes dhe u shndërrua në planetin Venus.

  Një version tjetër që nuk mbështetet aq nga aq fizikisht prova, por u popullarizuar gjerësisht nga kolonizatorët spanjollë ishte se ai nuk vdiq, por lundroi në lindje me një trap të mbështetur nga gjarpërinjtë e detit, duke u zotuar se një ditë do të kthehej. Natyrisht, pushtuesit spanjollë e përdorën atë version për ta paraqitur veten si mishërimet e rikthyera të vetë Quetzalcoatl.

  • Gjarpri i Madh loa Damballa

  Tjetër mezoamerikan të famshëm dhe hyjnitë e dragoit të Amerikës së Jugut përfshinin Haitan dhe Vodoun Great Gjarprin loa Damballa. Ai ishte një zot baba në këto kultura dhe një hyjni e pjellorisë. Ai nuk e shqetësoi veten me vdekshmërinëprobleme, por të varura rreth lumenjve dhe përrenjve, duke sjellë fertilitet në rajon.

  • Coatlicue

  Coatlicue është një tjetër dragua unik hyjni - ajo ishte një perëndeshë Aztec që përfaqësohej zakonisht në formën e njeriut. Megjithatë, ajo kishte një skaj gjarpërinjsh, si dhe dy koka dragoi mbi supe, përveç kokës së saj njerëzore. Coatlicue përdoret për të përfaqësuar natyrën për Aztecët - si anët e tij të bukura ashtu edhe mizore.

  • Chac

  Zoti i dragoit Mayan Chac ishte një shi hyjni që është ndoshta një nga dragonjtë mezoamerikanë që është më afër dragonjve të Azisë Lindore. Chac kishte luspa dhe mustaqe dhe adhurohej si zot që sillte shiun. Ai gjithashtu përshkruhej shpesh duke mbajtur një sëpatë ose rrufe, pasi ai vlerësohej edhe për stuhitë.

  Kulturat e Amerikës Jugore dhe Qendrore përfshijnë një mori hyjnish dhe shpirtrash të tjerë të dragoit si Xiuhcoatl, Boitatá, Teju Jagua, Coi Coi-Vilu, Ten Ten-Vilu, Amaru dhe të tjerë. Ata të gjithë kishin mitet, kuptimet dhe simbolikën e tyre, por tema e përbashkët mes shumicës së tyre është se ata nuk ishin thjesht shpirtra dhe as përbindësha të këqij që do të vriteshin nga heronjtë trima - ata ishin perëndi.

  Mbulesa. Lart

  Dragonjtë e Amerikës ishin plot ngjyra dhe plot karakter, duke përfaqësuar shumë koncepte të rëndësishme për njerëzit që besonin në to. Ato vazhdojnë të qëndrojnë si figura domethënëse të mitologjisë sëkëto rajone.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.