Njord - Perëndia norvegjez i detit

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Njord është një nga disa perëndi dhe qenie norvegjeze të lidhura me detin dhe ishte një hyjni e rëndësishme, me adhurim të përhapur në mesin e popullit norvegjez. Sidoqoftë, mitet e mbijetuara rreth Njordit janë të pakta dhe ai nuk shfaqet në shumë mite.

  Kush është Njord?

  Njord, ose Njörðr, është babai i dy prej hyjnive më të famshme dhe më të dashura nordike - Freyja dhe Freyr . Bashkëshortja e Njordit me të cilën ai pati fëmijët është motra e tij pa emër, ndoshta Nerthus ose një perëndeshë tjetër.

  Njord është një zot i detit, i detit, i peshkimit, i erërave detare, i pasurisë dhe i pjellorisë në dukje të palidhur. Si i tillë, ai ishte një nga perënditë e preferuara të detarëve dhe vikingëve. Në fakt, ata që u pasuruan nga bastisja quheshin "po aq të pasur sa Njordi".

  Por për të kuptuar vërtetë Njordin dhe historinë e tij, duhet të kuptojmë se cilët janë perënditë Vanir.

  Cilët janë ata Zotat Vanir?

  Njord ishte një nga perënditë Vanir, një grup hyjnish më pak të njohura norvegjeze që jetonin në Vanaheim. Për një kohë të gjatë perënditë Vanir ishin rreptësisht hyjnitë skandinave, ndërsa shumica e perëndive norvegjeze dhe figurave mitologjike u adhuruan në të gjithë Evropën Veriore, nga fiset e lashta gjermanike deri në skajet veriore të Skandinavisë.

  Vlen të përmendet gjithashtu se Zotat Vanir ishin dukshëm më paqësorë se Æsir-i i ngjashëm me luftën. Njord, Freyr dhe Freyja ishin të gjitha hyjnitë e pjellorisë që u dashuruan nga fermerët dhe të tjerëtpopull i zakonshëm dhe paqësor. Edhe pse Njordi adhurohej nga sulmuesit e detit dhe vikingët, ai ende adhurohej si një hyjni e pjellorisë.

  Panteoni kryesor i Vanirit përbëhet nga tre hyjnitë - Njord dhe dy fëmijët e tij, binjakët Freyr dhe Freyja. Disa studiues besojnë se kishte edhe perëndi të tjerë Vanir, por tregimet e shkruara rreth tyre thjesht nuk mbijetuan gjatë shekujve.

  Një teori tjetër është se Njord, Freyr dhe Freyja ishin vetëm emra të tjerë për Æsir-in më të zakonshëm. perënditë. Njord përmendet shpesh si një alternativë e Odin edhe pse të dy janë perëndi të gjërave të ndryshme dhe Freyja shpesh teorizohet si një emër tjetër i gruas së Odinit Frigg sepse të dy janë versione të perëndeshë e lashtë gjermanike Frija. Bashkëshorti i Freyja-s, Óðr, i cili shpesh mungonte gjithashtu teorizohet të jetë një version i Odinit për shkak se emrat e tyre janë të ngjashëm. kështu që Njord, Freyr dhe Freyja shfaqen në shumë mite së bashku me Odinin, Frigg dhe pjesën tjetër të panteonit Æsir.

  Dhe fillimi i atij bashkimi të panteonëve filloi si shumica e gjërave në mitologjinë norvegjeze - me një luftë .

  Njord në Luftën Æsir kundër Vanirit

  Lufta e madhe midis Æsir dhe Vanir thuhet se filloi sepse Vanirët u ngopur me shkeljet e Æsir kundër tyre. Në esencë,hyjnitë përndryshe paqësore Vanir u lodhën duke e kthyer faqen tjetër te ngatërrestarët gjermanikë Æsir.

  Lufta zgjati për një kohë të gjatë dhe pa asnjë fitues të qartë në dukje, të dy panteonët bënë thirrje për një armëpushim. Secila palë dërgoi pengje për të negociuar traktatin e paqes. Vanirët dërguan "burrat e tyre më të shquar" Njord dhe Freyr, ndërsa Æsir dërguan Hœnir dhe perëndinë e mençurisë Mimir .

  Pas ndërmjetësimit të paqes (dhe Mimiri u vra nga Vanir për të dyshuar mashtrimi) të dy panteonët u bashkuan në mënyrë efektive. Njord, Freyr dhe Freyja u bënë hyjnitë e nderit të Æsir-it, dhe Njord dhe Freyr u zhvendosën për të jetuar në Asgard me Freyr që sundonte mbi mbretërinë e kukudhëve, Álfheimr. Freyja gjithashtu thuhet shpesh se ishte zhvendosur në Asgard, megjithatë, ajo gjithashtu mbeti një sundimtare e mbretërisë së saj - Fólkvangr.

  Martesa e Njord dhe Skadi

  Nëna e fëmijëve të Njordit, Freyja dhe Freyr, është e paspecifikuar dhe besohet se ka qenë motra e paidentifikuar e Njordit. Çështjet dhe martesa në familje ishin të zakonshme, pasi edhe binjakët Freyr dhe Freyja thuhet se kanë qenë të dashuruar në një moment - perënditë Vanir nuk duket se kanë qenë veçanërisht kundër incestit.

  Pasi Njord u zhvendos në Asgard dhe u bë perëndia banor i detit atje, ai gjithashtu hyri në një martesë të palumtur. Njord "rastësisht" u martua me perëndeshën norvegjeze/gjigante e maleve, duke bërë ski dhe gjueti Skadi . TëPjesa e rastësishme qëndron në faktin se Skadi kërkoi të martohej me perëndinë e diellit Balder si kompensim për Æsirin që vrau të atin, gjigantin Þjazi ose Thiazi. Megjithatë, në vend të Balderit, Skadi rastësisht tregoi Njordin dhe të dy përfunduan të martuar me njëri-tjetrin.

  Si perënditë e maleve dhe detit, Skadi dhe Njord nuk kishin shumë të përbashkëta. Ata u përpoqën të jetonin së bashku në shtëpinë malore të Skadit, por Njordit nuk i pëlqente të ishte larg detit. Më pas ata u përpoqën të jetonin në shtëpinë e Njordit Nóatún , "Vendi i anijeve", por Skadi nuk ishte shumë i dashur për marrëveshjen. Përfundimisht, të dy filluan të jetonin të ndarë.

  Mjaft kurioze, disa burime përmendin Skadi si nëna e Freyr dhe Freyja, gjë që bie ndesh me të gjitha burimet e tjera që përmendin binjakët në Luftën Æsir kundër Vanir.

  Në librin Heimskringla sagën Ynglinga , thuhet se Skadi është larguar zyrtarisht nga Njord dhe është martuar me Odin.

  Simbolizmi i Njordit

  Shumica e simbolika rreth Njordit është si zot i detit dhe i pasurisë. Edhe pse ai ishte një hyjni paqësore Vanir, sulmuesit e detit vikingë adhuronin Njordin dhe thërrisnin shpesh emrin e tij. Pjesëmarrja e tij në Luftën Æsir kundër Vanir nuk është veçanërisht simbolike dhe martesa e tij me Skadin duket se ilustron vetëm kontrastin e ashpër midis maleve të larta të Norvegjisë dhe detit të furishëm rreth tyre.

  Fakte rreth Njordit

  1- Çfarë është Njordperëndia e?

  Njord njihet më së miri si perëndia e detit dhe pasurive të tij.

  2- Çfarë do të thotë Njord?

  Kuptimi i Njordit është i panjohur.

  3- Cilët janë fëmijët e Njordit?

  Fëmijët e Njordit përfshijnë Freyr dhe Freya.

  4- Kush është gruaja e Njordit?

  Njord u martua me Skadin por ata u ndanë pasi secili nuk i pëlqente mjedisi i tjetrit.

  Rëndësia e Njordit në kulturën moderne

  Fatkeqësisht, si shumica e perëndive të tjera Vanir, Njord nuk përmendet shpesh në kulturën moderne. Ai është përshkruar shpesh në poezi dhe piktura të vjetra, por ai nuk është përmendur në ndonjë vepër të rëndësishme letrare apo filmi vitet e fundit.

  Përfundim

  Ndërsa burimet e mbijetuara për Njordin janë të pakta, ai duket të ketë qenë një hyjni e rëndësishme dhe një që adhurohej gjerësisht dhe ishte shumë i respektuar në mesin e popullit norvegjez.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.