Cili është simboli i pëllumbit në rënie? – Historia dhe Kuptimi

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Një nga simbolet më të qëndrueshme në krishterim, një pëllumb që zbret simbolizon Frymën e Shenjtë, siç tregohet në historinë e pagëzimit të Jezusit. Përdorimi i simbolit të pëllumbit mund të gjendet pothuajse në të gjitha fetë kryesore dhe është një nga më të njohurat, megjithatë ai i një pëllumbi në zbritje është disi specifik për krishterimin.

  Le të hedhim një vështrim në disa nga tregimet në Shkrimet e Shenjta, së bashku me rëndësinë dhe simbolikën e tij.

  Historia e Simbolit "Pëllumbi Zbritës"

  Pëllumbi simbolizon koncepte të tilla si paqja, optimizmi dhe shpresa. Ka një pamje të butë, jo kërcënuese dhe është referuar që nga kohërat e lashta në kultura të ndryshme. Është një nga dy zogjtë e parë të përmendur në Bibël dhe përsëritet disa herë gjatë tekstit. Disa tregime në Bibël përdorën pëllumbat në një shënim pozitiv, gjë që i bëri disa të krishterë të përfshinin simbolikën në besimin e tyre. Për shembull, pëllumbi është një figurë kyçe në historinë e Noeut dhe Përmbytjes së Madhe, e cila kontribuoi në besimin se dega e pëllumbit dhe e ullirit simbolizon paqen. Në ritualet fetare, pëllumbat përdoreshin nga izraelitët e lashtë për olokauste brenda tabernakullit dhe tempujve. Në fakt, Ligji i Moisiut specifikonte përdorimin e pëllumbave në disa flijime dhe rite pastrimi.

  Pëllumbi u bë një temë e zakonshme simbolike në shumë fe, kultura dhe periudha kohore. Si të lashta ashtu edheBabilonasit modernë e morën pëllumbin si simbol fetar, dhe rajonet e Lindjes së Afërt të Lashtë dhe të Mesdheut e përdorën gjithashtu si emblemë për hyjnitë e tyre. Në Kinë, pëllumbi simbolizon jetën e gjatë, ndërsa në Japoni është një emblemë e paqes dhe e paraqitur me shpatë.

  Megjithatë, simboli i pëllumbit që zbret është veçanërisht i krishterë, i referuar në historinë e pagëzimit të Krishti në Dhiatën e Re. Prandaj, Jezusi shkoi në lumin Jordan për t'u pagëzuar. Përshkruhet se pasi doli nga uji, "ai pa frymën e Perëndisë që zbriste si një pëllumb dhe vinte mbi të" (Mateu 3:16, 17). Nga ky përshkrim vjen imazhi i një pëllumbi që zbret, që vjen drejt tokës nga qielli.

  Kuptimi dhe simbolika e pëllumbit zbritës

  Simbolizmi i "pëllumbit" është përdorur në shumë kontekste duke përfshirë kontekstet fetare, sociale dhe politike. Në Bibël, këtu janë disa nga kuptimet e "pëllumbit që zbret":

  • Një Përfaqësim i Shpirtit të Shenjtë - Kur Jezusi u pagëzua në ujërat e lumit Jordan , fryma e shenjtë «në formë trupore si pëllumb» zbriti nga qiejt dhe u preh mbi të. Simbolika e bindi Gjon Pagëzorin se Jezusi ishte Mesia dhe Biri i Perëndisë.
  • Dashuria, Miratimi dhe Bekimi i Perëndisë – Pas pagëzimit të Jezusit, “ishte një zë nga qielli që thoshte: 'Ky është Biri im i dashur, që kammiratuar.’» Me këto fjalë, Perëndia shprehu dashurinë dhe miratimin e tij për Jezuin. Kështu, imazhi i një pëllumbi që zbret evokon këtë koncept.

  Ka tregime të tjera në Bibël që e përdorën "pëllumbin" në mënyra pozitive dhe kuptimplote, gjë që kontribuoi në rëndësinë e tij në krishterim.

  • Pafajësia dhe pastërtia Jezusi u tha ndjekësve të tij që të provonin veten dhe të ishin "të pafajshëm si pëllumbat", duke i kujtuar ata të ishin si pëllumbi, të pastër dhe të vërtetë në fjalë dhe vepër.
  • Një simbol i paqes - Kur një pëllumb i lëshuar nga Noeu solli një gjethe ulliri, kjo tregoi se ujërat e përmbytjes po tërhiqeshin. Ai solli pak ngushëllim, duke ditur se ishte afër një kohë pushimi dhe paqeje.
  • Dashuri besnike – Në librin e Këngës së Solomonit, të dashuruarit iu referuan secilit të tjera si pëllumbat, pasi këta zogj dallohen për dashurinë dhe përkushtimin e tyre ndaj bashkëshortëve të tyre.

  Simboli i pëllumbit zbritës në bizhuteri dhe modë

  Simboli i pëllumbit zbritës përdoret shpesh si motiv në bizhuteritë e krishtera. Në bizhuteri, ajo është dizajnuar shpesh si varëse, sharm, karfica xhakete ose vathë. Për shkak se është një simbol i njohur i krishterë, zakonisht vishet nga ndjekësit e besimit të krishterë.

  Pëllumbi që zbret shpesh vishet edhe nga drejtuesit e kishës, të cilët ndonjëherë veshin këmisha, rroba klerikësh dhe stola që përshkruajnë një pëllumb që zbret si një motiv dekorativ ose stoli.

  Me pak fjalë

  Zbritësepëllumbi është një simbol i njohur në krishterim . Sot, simboli përfaqëson Frymën e Shenjtë në formën e një pëllumbi, duke treguar dashurinë, miratimin dhe bekimin e Perëndisë.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.