Abstinenca kundër beqarisë – Cili është ndryshimi?

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Abstinenca dhe beqaria janë dy nga vendimet më personale që mund të merrni. Ndërsa të dy termat shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë, ato në fakt kanë konotacione të ndryshme.

  Abstinenca është një term i gjerë që përdoret për të nënkuptuar abstenimin vullnetar ose qëndrimin larg kënaqësive të caktuara si alkooli, droga, ushqime të caktuara dhe seksi. Beqaria, nga ana tjetër, është specifike për seksin dhe martesën. Në këtë artikull, ne do të trajtojmë abstinencën seksuale dhe beqarinë.

  Pse të abstenoni ose të qëndroni beqar seksualisht?

  Tema e kontrollit të dëshirave seksuale është ajo që zakonisht trajtohet me kujdes dhe hezitim për shkak të shumë ideologji kontradiktore dhe kërkime mbi avantazhet dhe disavantazhet që i bashkëngjiten. Çfarë Abstenimi apo Celibiati?

  Ndërsa disa psikologë betohen se seksi i shpeshtë është jetik për produktivitetin e trurit, imunitetin dhe përmirësimin e humorit, të tjerë besojnë se përmbajtja nga aktivitetet seksuale me kalimin e kohës rrit mendimet pozitive dhe fuqinë e kujtesës. Ky i fundit këshillon që të përmbaheni nga aktiviteti seksual është një proces terapeutik që shërben për të përmirësuar vetëvlerësimin tuaj dhe për të arritur kontrollin mbi emocionet tuaja. Rrjedhimisht, arritja e kontrollit mbi emocionet rrit fuqinë tuaj mendore, ju jep energji dhe aftësi për të kontrolluar dëshirat dhe rrit veten tuaj fisnike.

  Ka disa arsye pse mund të zgjidhni të abstenoni ose të jeni beqar. Këto janë të gjitha thellësishtarsye personale. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se ju mund të zgjidhni të abstenoni ose të jeni të beqarë edhe kur jeni angazhuar në aktivitete seksuale më parë.

  Çfarë është Abstinenca?

  Abstinenca është vendimi për të mos u angazhuar në marrëdhënie seksuale aktivitetet për një periudhë të caktuar kohore. Për disa njerëz, abstinenca është e kufizuar vetëm në penetrim. Për këtë grup, aktivitetet e tjera seksuale si puthja, prekja dhe masturbimi janë të lejueshme.

  Megjithatë, për të tjerët, abstinenca do të thotë të ndalosh plotësisht çdo aktivitet seksual për një periudhë të caktuar kohe.

  Më poshtë. janë disa nga arsyet pse njerëzit zgjedhin abstinencën:

  • Arsyet psikologjike

  Marrëdhëniet seksuale vijnë me vargje të lidhura. Është një intimitet i thellë që ngjall emocione të forta dhe lirimin e oksitocinës dhe dopaminës, të cilat të dyja mund të shkaktojnë varësi. Pra, abstinenca është një mënyrë e mirë për të frenuar çështjet psikologjike si varësia ndaj seksit, dhe varësia ndaj masturbimit dhe pornografisë.

  Për më tepër, përmbajtja nga aktivitetet seksuale do t'ju ndihmojë të përballeni me aspektet negative të marrëdhënieve seksuale si ankthi, refuzimi dhe ndjenjat e boshllëkut. Abstinenca është veçanërisht shëruese nëse praktikohet pas një sulmi seksual.

  • Arsyet mjekësore

  Abstinenca është e vetmja mënyrë e sigurt për të shmangur sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Në disa raste, njerëzit abstenojnë duke ndjekur urdhrat e mjekut gjatë një sëmundjeje.

  • Sociale.Arsyet

  Disa kultura e ndalojnë rreptësisht seksin para dhe jashtëmartesor. Në fakt, deri në revolucionin seksual të viteve 1960, bota perëndimore filloi të pranonte seksin paramartesor.

  Në disa kultura, megjithatë, seksi para dhe jashtë martesës ende shihet si imoralitet. Kjo është arsyeja pse disa njerëz zgjedhin të abstenojnë.

  • Arsyet financiare

  Besojeni apo jo, ekziston një lidhje midis abstinencës dhe lirisë financiare. Disa njerëz zgjedhin të abstenojnë për shkak të kostove që lidhen me prezervativët dhe metodat e tjera të planifikimit familjar.

  I lidhur me këtë arsye, është fakti që të tjerët zgjedhin të abstenojnë sepse nuk janë të gatshëm të përballojnë kostot që vijnë me rritjen e fëmijëve.

  • Arsyet fetare

  Religjionet si Islami, Hinduizmi, Judaizmi, Budizmi dhe Krishterimi kundërshtojnë seksin paramartesor. Si i tillë, besimtarët mund të zgjedhin të përmbahen nga seksi derisa të martohen.

  Personat në martesë mund të zgjedhin gjithashtu të përmbahen nga seksi kur janë duke agjëruar në lutje. Në aspektin fetar, abstinenca shihet si një mënyrë për ta ngritur besimtarin mbi kufizimet e dëshirës dhe për t'i fuqizuar ata të zgjedhin një rrugë më ideale.

  Çfarë është Beqaria?

  Beqaria është një zotim i bërë përmbahuni nga të gjitha aktivitetet seksuale dhe skenat seksuale, duke përfshirë qëndrimin përgjithmonë larg martesës.

  Pika kryesore e beqarisë është ruajtja e një trupi të pastër dhemendje, një vepër që mund të kërcënohet lehtësisht nga aktiviteti seksual. Beqaria praktikohet kryesisht për arsye fetare dhe veçanërisht liderët fetarë që ia kushtojnë jetën shërbimit të Zotit dhe njerëzve.

  Në këtë rast, besohet se abstenimi nga seksi dhe jeta familjare ju lejon lirinë dhe hapësirën mendore të kërkuar. për shërbimin hyjnor. Kur praktikohet për arsye fetare, beqaria është një mënyrë e shkëlqyer për të shmangur mëkatin e epshit, i cili besohet se ka potencialin të shkaktojë kaos të madh.

  Feja nuk është arsyeja e vetme pas beqarisë. Ndonjëherë njerëzit zgjedhin të përmbahen plotësisht nga aktivitetet seksuale në mënyrë që të përqendrojnë kohën, përpjekjen dhe energjinë e tyre në fusha të tjera të jetës së tyre si karriera, misioni, miqësia, një anëtar i familjes që ka nevojë për kujdes, ose thjesht për të kujdesur vazhdimisht mirëqenien e tyre.

  Ka fe të ndryshme që zbatojnë beqarinë si kërkesë, por më e përhapura është Kisha Katolike Romake e cila njihet edhe si kisha e parë e krishterë nga e cila u degëzuan kishat e tjera.

  Pyetja se lind kur dhe si u bë beqaria një kërkesë kur mësimet e Jezusit nuk e zbatuan atë dhe dishepujt dihej se ishin të martuar? Tre këndvështrimet dhe traditat e mëposhtme luajtën një rol të madh në nxitjen e beqarisë në fe.

  • Ritualet e pastrimit hebre

  Priftërinjtë dhe Levitët, cilët ishinUdhëheqësit tradicionalë hebrenj, iu kërkua të ishin shumë të pastër përpara se të kryenin detyrat në tempull. Kjo pastërti besohej se ishte e ndotur nga gjëra të tilla si sëmundjet, gjaku menstrual, jashtëqitjet trupore dhe… e keni marrë me mend, seksi. Për këtë arsye, atyre iu kërkua të përmbaheshin nga aktivitetet seksuale.

  • Kultura johebreje

  Kultura johebreje, e cila gjithashtu u përfshi kryesisht në feja, e shihte marrëdhënien seksuale si një korrupsion të madh trupor. Johebrenjtë besonin se virgjëria ishte forma më e madhe e pastërtisë. Priftërinjtë nga kjo kulturë kishin një urrejtje të thellë për gratë dhe trupin e njeriut dhe disa madje e tredhnin veten në mënyrë që të shmangnin plotësisht tundimet e mishit.

  • Problemi filozofik i së keqes

  Shumë i huazuar nga kultura manikeiane, ky botëkuptim i shihte gratë dhe seksi si rrjedhën rrënjësore të çdo të keqeje.

  Peshkopi Agustini i Hippo-s, i cili ishte me origjinë nga kultura manikeane, prezantoi konceptin se mëkati fillestar i Kopshtit të Edenit ishte një mëkat seksual. Sipas mësimeve të tij, kënaqësia seksuale ishte e barabartë me gratë, të cilat nga ana e tyre barazoheshin me të keqen.

  Këto tre këndvështrime gjetën rrugën e tyre në fe dhe ndërsa origjina e konceptit u harrua, beqaria u përqafua nga fe të ndryshme dhe është ende në përdorim. sot.

  Mendimet përfundimtare mbi abstinencën dhe beqarinë

  Përfitimet e praktikimit të abstinencës dhe beqarisë nuk mund të mohohen.Megjithatë, ka edhe disavantazhe që i bashkëngjiten konceptit, si ndjenjat e vetmisë dhe izolimit, dhe shpërfillja e aspekteve të rëndësishme të jetës si martesa dhe familja.

  Siç është thënë tashmë, abstinenca dhe beqaria janë zgjedhje shumë personale . Për sa kohë që e keni bërë kërkimin tuaj dhe e keni menduar mirë atë, atëherë jeni të lirë të shijoni një pushim ose një lehtësim të pafund nga kënaqësitë e mishit.

  Me rëndësi është të siguroheni që të vendosni kufijtë tuaj nga fillimi në mënyrë që të mos e gjeni veten duke u kthyer prapa. Nëse nuk dëshironi.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.