Што точно е симболот Манаја?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Цивилизацијата Маори немала пишан јазик, поради што нивните симболи се најважни во нивната култура. Постојат многу маорски симболи кои се популарни денес, секој со свое длабоко значење. Еден таков симбол е Манаја. Манаја беше и симбол на заштита и митолошки суштество што влијаеше на Маорите. Еве подетално.

  Што е Манаја?

  Манаја е митолошко суштество за маориските племиња. Ова суштество беше композит со глава на птица, тело на човек и опашка на риба. Сепак, животните што ја формираат Манаја може да варираат и може да бидат морско коњ, гуштер или кит.

  Повеќето прикази и резби на симболот Манаја го покажаа настрана. Маорите верувале дека ова суштество е гласник помеѓу царството на смртта и живиот свет. Овие луѓе го носеа симболот за заштита бидејќи Манаја беше чувар и носител на натприродни моќи.

  Иако културата на Маори претрпе колонизација на европските сили, Манаја сè уште е присутна меѓу преживеаните племиња. Маорите го користат овој симбол за да го одвратат злото и да се заштитат себеси и своите најблиски. Дури и во денешно време, Манаја е вообичаен мотив во резбите и накитот.

  Симболиката на Манаја

  Резбата на Паунама на симболот Манаја од Саранг. Јавен домен.

  Еве некои од работите што Манаја ги симболизираше.

  • Асимбол на заштита: За Маорите, претставите на Манаја како композит од птица, човек и риба симболизираа заштита во сите области. Птицата се залагаше за доменот на Манаја на небото, човекот, за нејзината моќ на земјата. Конечно, рибната опашка ја претставуваше својата заштита и домен на морето. Толку широк опсег ја зајакна идејата Манаја да ја нуди својата заштита каде и да оделе Маорите.
  • Гласник: Бидејќи повеќето прикази на Манаја го покажуваат профилот, Маорите верувале дека едната страна од неа припаѓа на царството на смртта, а другата , во светот на живите. Во оваа смисла, Манаја беше врска и гласник со мртвите.
  • Манаја, духовниот водич: Маорите верувале дека Манаја ќе се стави на рамо како птица за да го заштити духот од секое зло. Откако ќе заврши нашето време на овој свет, Манаја ќе ја води душата до нејзиното вечно почивалиште.

  Значењето на Манаја

  Поради неговата богата симболика, Маорците ја користеле Манаја како амајлија и често ја носеле. Манаја беше доказ за сложената поврзаност на овие племиња со духовниот свет. Некои извори дури се повикуваат на Манаја како ангел чувар на оваа култура.

  Варијации и сродни ставки

  Откако Маорите првпат пристигнале во Нов Зеланд во 13 век, Манаја имала многу промени. НаМаорите потекнуваат од полинезиските култури, па не е ни чудо што тие имаат симболи слични на Манаја. За да именуваме неколку, културите на Хаваи и Велигденскиот остров исто така имаат слики слични на Манаја.

  Манаја имаше големо значење за Маорите поради аспектите што ги претставуваше. Благодарение на тоа, успеа да го преживее периодот на колонизација и остана моќен симбол за преостанатите племиња. Во денешно време, Manaia доаѓа во многу варијации и повеќе не наликува на тројниот композит.

  Во модерната резба во Поунаму, Манаја има асоцијации со други маорски симболи, менувајќи ја неговата оригинална форма. Во секој случај, резбарот секогаш влијае на конечната форма на Манаја. Маорите сè уште ги користат резбите и накитот на Манаја во ѓердани и амајлии.

  Накратко

  Манаја и нејзините многубројни варијации се меѓу најпопуларните симболи во културата на Маорите. Како симбол на заштита, Манаја се смета за чувар од злото. За да дознаете за другите популарни маорски симболи, кликнете овде .

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.