Историја и факти за Денот на вљубените

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Секој 14 февруари е Денот на вљубените, а луѓето го слават ширум светот со размена на подароци, како што се честитки (најпознати како вљубени) или чоколади со своите значајни, а понекогаш дури и со своите пријатели.

  Некои историчари тврдат дека потеклото на Денот на вљубените е поврзано со римскиот пагански фестивал Луперкалија. Спротивно на тоа, други мислат дека оваа прослава го одбележува животот на свети Валентин, христијански светец кој бил маченик за склучување бракови меѓу млади парови во време кога римскиот император ги забранувал овие церемонии.

  Продолжете да читате за да знаете повеќе за историската позадина на Денот на вљубените и традициите поврзани со него.

  Свети Валентин: маченик и бранител на љубовта

  Триумфот на Свети Валентин – Валентин Мецингер. PD.

  Неизвесно е колку од она што го знаеме за Свети Валентин е историски засновано. Меѓутоа, според најприфатениот историски извештај, Свети Валентин бил свештеник кој им служел на прогонетите христијани во текот на 3 век од нашата ера, или во Рим или во Терни, Италија. Исто така, можно е двајца различни свештеници со исто име да живееле на овие места истовремено.

  Некои извори сугерираат дека некаде во 270 н.е., императорот Клавдиј II сфатил дека самохраните мажи се подобри војници, и последователно тоа станало нелегално за младите војниците дастапи во брак. Но, бидејќи бил против тоа, Свети Валентин чувал бракови во тајност, сè додека не бил откриен и одведен во затвор. Според една легенда, токму во тоа време тој се спријателил со ќерката на својот затворски чувар и почнал да разменува кореспонденција со неа.

  Друг извештај за истата приказна додава дека непосредно пред да биде погубен, христијанскиот свештеник потпишал проштална белешка до неговата сакана доверлива со зборовите „Од твојот вљубеник“, наводно од ова потекнува традицијата на испраќање љубовни писма, или вљубените, за време на овој празник.

  Празнување со паганско потекло?

  Слика на Фаунус. PD.

  Според некои извори, корените на Денот на вљубените се длабоко испреплетени со древна паганска прослава позната како Луперкалија. Овој фестивал се славел за време на Ид во февруари (или 15 февруари) во чест на Фаунус, римскиот бог на шумите. Меѓутоа, други митски извештаи велат дека оваа свеченост била воспоставена за да се оддаде почит на волчицата („Лупа“) која ги негувала Ромул и Рем , основачите на Рим, за време на нивната Детството.

  За време на Луперкалија, жртвувањата на животни (особено на кози и кучиња) ги вршеле Луперците, ред на римските свештеници. Овие жртви требало да ги одвратат духовите што предизвикуваат неплодност. За оваа прослава, слободните мажи, исто така, по случаен избор би го одбрале името на Ажена од урна која треба да се спари со неа за следната година.

  На крајот, на крајот на петтиот век од нашата ера, Католичката црква го постави Денот на Свети Валентин во средината на февруари во обид да го „христијанизира“ прославата на Луперкалија. Сепак, некои пагански елементи, како што е фигурата на римскиот бог Купидон , сè уште најчесто се поврзуваат со Денот на вљубените.

  Купидон, бунтовничкиот бог на љубовта

  Во денешните мејнстрим медиуми, сликата на Купидон е обично херувим, со нежна насмевка и невини очи. Ова е портретот на богот што генерално го наоѓаме во картичките и украсите за Денот на вљубените.

  Но, пред сè, кој е Купидон? Според римската митологија , Купидон бил немирниот бог на љубовта, кој генерално се смета за еден од синовите на Венера. Згора на тоа, ова божество го поминало своето време гаѓајќи со златни стрели кон луѓето за да ги натера да се заљубат. Постојат некои митови кои можат да ни дадат подобра претстава за карактерот на овој бог.

  Во Златниот задник на Апулеј, на пример, Афродита (грчка пандан на Венера), чувствувајќи завидливост на вниманието што убавата Психа ја добивала од други смртници, го прашува својот крилест син „ ... натерајте го ова мало бесрамно девојче да се заљуби во најгрозното и најодвратното суштество што некогаш одело на Земјата “. Купидон се согласил, но подоцна, кога богот ја запознал Психа, тој решил да се оженинеа наместо да ги слуша наредбите на неговата мајка.

  Во грчката митологија , Купидон бил познат како Ерос, исконскиот бог на љубовта. Како и Римјаните, и старите Грци го сметале влијанието на овој бог за страшно, бидејќи со своите моќи, тој можел подеднакво да манипулира со смртниците и божествата.

  Дали луѓето секогаш го поврзувале Денот на вљубените со љубов?

  Бр. Папата Геласиј го прогласи 14 февруари за Денот на вљубените кон крајот на петтиот век. Сепак, помина долго време пред луѓето да почнат да го поврзуваат овој празник со поимот романтична љубов. Меѓу факторите што ја предизвикаа оваа промена на перцепцијата беше развојот на дворската љубов.

  Поимот за дворска љубов се појави во средновековниот век (1000-1250 н.е.), прво како литературна тема за забава на образованите класи. Сепак, на крајот почна да го привлекува вниманието на пошироката публика.

  Обично, во приказните што го истражуваат овој вид љубов, еден млад витез тргнува да преземе серија авантури додека е во служба на благородна дама , предмет на неговата љубов. Современиците на овие приказни сметаа дека „да се сака благородно“ е збогатувачко искуство што може да го подобри карактерот на секој верен љубовник.

  Во текот на средниот век, вообичаеното верување дека сезоната на парење на птиците започнала во средината на февруари, исто така, го зајакнало идејата дека Денот на вљубените е повод да се прослави романтичната љубов.

  Кога бешеНапишана е првата честитка за вљубените?

  Валентинските честитки се пораки што се користат за да се изразат со зборови чувствата на љубов или благодарност за некој посебен. Првата честитка за вљубените била напишана во 1415 година од Чарлс, војводата од Орлеанс, до неговата сопруга.

  Дотогаш, 21-годишниот благородник бил затворен во Лондонската кула, откако бил заробен во битката од Агинкур. Сепак, некои историчари сугерираат дека оваа честитка за вљубените била напишана некаде помеѓу 1443 и 1460 година, [1] кога војводата од Орлеанс веќе се вратил во Франција.

  Еволуцијата на картичките на вљубените

  Американците и Европејците почнаа да разменуваат рачно изработени валентини во одреден момент во текот на почетокот на 1700 век. Сепак, оваа практика на крајот беше заменета со печатени картички за Денот на вљубените, опција која стана достапна кон крајот на 18 век.

  Во Соединетите Држави, првите комерцијално печатени картички за вљубените се појавија во средината на 1800-тите. Отприлика во тоа време, Естер А. Хауланд почна да користи монтажна линија за масовно производство на широк спектар на модели за вљубените. Поради нејзиниот огромен успех во создавањето убаво украсени картички, Хауланд на крајот стана позната како „Мајката на вљубените“.

  Конечно, со подобрувањето на технологијата за печатење постигнато во доцниот 19 век, печатените картички за вљубените станаа стандардизирани. Денес, околу 145 милиони Денови на вљубенитекартичките се продаваат годишно, според Британското здружение за честитки.

  Традиции поврзани со Денот на вљубените

  На Денот на вљубените, луѓето разменуваат подароци со своите најблиски, за да ја изразат својата љубов кон нив. Овие подароци често вклучуваат чоколади, колачи, балони во облик на срце, бонбони и честитки за вљубените. Во училиштата, децата може да разменуваат и картички за вљубените полни со чоколади или други видови слатки.

  Бидејќи Денот на Свети Валентин не е државен празник во САД., на овој датум, луѓето обично прават планови за романтична ноќевање и вечера на одредено место со нивниот значаен друг.

  Во други земји, во текот на овој ден се практикуваат и понеобични традиции. На пример, во Велс, мажите на своите партнерки им подарувале рачно врежана дрвена лажица, што според легендата е обичај што го започнале велшките морнари, кои додека биле на море, поминувале дел од своето време резбајќи сложени дизајни на дрвени лажици кои подоцна биле дадени како подароци на нивните сопруги. Овие рачно изработени лажици беа симбол на копнежот по романтичниот партнер.

  Во Јапонија постои обичај за Денот на вљубените што ја поткопува традиционалната улога на секој пол. На овој празник жените се тие кои ги подаруваат своите машки партнери со чоколадо, додека мажите треба да чекаат цел месец (до 14 март) за да им го вратат гестот на своите сакани.

  Во Европа,фестивалите кои го слават доаѓањето на пролетта најчесто се поврзани со Денот на вљубените. Во духот на оваа прослава, романските парови имаат традиција заедно да одат во шума за да берат цвеќе. Овој чин ја симболизира желбата на љубовникот да ја продолжи својата љубов уште една година. Други парови, исто така, ги мијат лицата со снег, симболизирајќи го прочистувањето на нивната љубов.

  Заклучок

  Изгледа дека корените на Денот на вљубените се поврзани и со животот на еден христијански свештеник кој маченички страда за време на 3 век од нашата ера и паганскиот фестивал Луперкалија, прослава во чест и на шумскиот бог Фаунус и на волчицата што ги одгледувала Ромул и Рем, основачите на Рим. Меѓутоа, во сегашноста, Денот на вљубените е празник првенствено посветен на прославата на романтичната љубов.

  Денот на вљубените продолжува да биде популарен како и секогаш, а годината се продаваат околу 145 милиони честитки за Денот на вљубените, кои сугерираат дека љубовта никогаш не престанува да го привлекува вниманието на публиката која постојано се зголемува.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.