Simboli Yggdrasil - Origjina dhe Kuptimi

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Pema e fuqishme Yggdrasil është një nga simbolet më të njohura nga mitologjia norvegjeze . Shumë kultura dhe fe të lashta adhurojnë pemët, por pak e bëjnë atë njësoj si populli norvegjez.

  Në mitet e lashta gjermanike dhe skandinave, Yggdrasil ishte Pema botërore - një pemë e madhe hiri që qëndronte në qendra e kozmosit dhe lidhte me degët dhe rrënjët e tij botët dhe sferat e ndryshme që norvezët besonin se ekzistonin.

  Pema njihet më së miri nga Proza Edda nga Snorri Sturluson. Në të dy burimet, Sturluson grumbulloi disa mite norvegjeze dhe legjenda të ndryshme, dhe në të gjitha ato, Yggdrasil mbante të njëjtin status të shenjtë.

  Pse ishte Yggdrasil kaq i rëndësishëm në kulturën norvegjeze dhe çfarë saktësisht a simbolizonte? Le të hedhim një vështrim më të afërt.

  Çfarë është Yggdrasil?

  Sipas mitologjisë norvegjeze, ekzistojnë Nëntë botë, të lidhura nga Yggdrasil i cili ndodhet në qendër. Besohet se është një pemë masive e hirit që i mban këto botë në vend, dhe si e tillë, konsiderohet shumë e rëndësishme dhe e shenjtë.

  Ka disa kuptime të teorizuara të termit "Yggdrasil" edhe pse përgjithësisht pranohet se Yggdrasil është Pema botërore . Megjithatë, ekzistojnë disa teori mbi kuptimin e saktë të termit.

  Teoria e varjeve të Odinit

  Shumica e ekspertëve mbështesin konsensusin se termi do të thotë Kali i Odinit , që do të thotë i Odinitvarje.

  Kjo mund të duket e çuditshme në fillim, por:

  • Ygg(r) = një nga emrat e shumtë të Odinit nëpër mitet e ndryshme norvegjeze dhe do të thotë i tmerrshëm
  • Drasill = kalë (por përdoret në kontekstin e trekëmbëshit ose pemës)

  Lidhja midis kuajve dhe pemëve është se në Poetike Edda poemë Hávamál Odin u var nga një pemë, duke e bërë atë pemë "varellëkun e tij". Dhe meqenëse trekëmbësha mund të përshkruhet si "kali i të varurve", pema mbi të cilën u flijua Odini besohet të jetë Yggdrasil ose "varja/kali i Odinit."

  Teoria e kalit të Odinit

  Disa studiues besojnë se Yggdrasil me të vërtetë do të thotë "kali i Odinit", por jo në kuptimin e trekëmbëshit të tij. Në vend të kësaj, ata mendojnë se termi i plotë për pemën është askr Yggdrasil ku askr do të thotë pema e hirit në norvegjisht e vjetër. Me fjalë të tjera, askr Yggdrasil do të thoshte "Pema botërore për të cilën është lidhur kali i Odinit" .

  Teoria e shtyllës së vezës

  Një teori tjetër vjen nga F. R. Schröder. Sipas tij, termi vjen nga yggia ose igwja, që do të thotë "pemë e verdhë", një specie e zakonshme e pemës së manaferrës evropiane. Drassil, nga ana tjetër, mund të jetë nga dher që do të thotë "mbështetje". Kjo do ta bënte Yggdrassil "shtyllën e vezëve" të botës.

  Teoria e terrorit

  Një opsion i katërt propozohet nga F. Detter i cili sugjeron që Yggdrasil vjennga fjala yggr ose "terror" dhe nuk është fare referencë për Odin.

  Duke supozuar se drassil ende mban të njëjtin kalë/ trekëmbësh që do të thotë, Yggdrasil mund të shihet se do të thotë pemë/gallows of terror . Ajo që mungon në këtë teori është se lidhja midis kuajve dhe trekëmbëshit mbështetet nga Odini i varur në teorinë e pranuar gjerësisht.

  Ende kali i varur përshkrimi i trekëmbëshit është mjaft i zakonshëm për kjo teori të jetë gjithashtu e mundur.

  Çfarë simbolizon Yggdrasil?

  Si "Pema botërore", Yggdrasil mund të shihet se simbolizon shumë koncepte të ndryshme si:

  • Ndërlidhja e universit
  • Rendi natyror i gjërave
  • Fati
  • Profecitë
  • Një rrugë drejt botëve të tjera ose në jetën e përtejme si Yggdrasil besohet se lidh të gjitha sferat e ndryshme në mitologjinë norvegjeze, duke përfshirë jetën e përtejme si Valhalla dhe Hel.

  Yggdrasil shpesh shihet si Një Pemë e Jetës – diçka që është e zakonshme në pothuajse të gjitha kulturat dhe fetë e lashta. Dhe ndërsa Yggdrasil nuk i përshtatet këtij myku standard të Pemës së Jetës, ai mund të shihet si i tillë pasi lidh universin.

  Për më tepër, askund në mitet norvegjeze nuk thuhet se Yggdrasil shkatërrohet gjatë Ragnarok - fundi i profetizuar i botës në mitologjinë norvegjeze. Në fakt, shumica e studiuesve besojnë se Yggdrasil ka për qëllim të mbijetojëRagnarok dhe filloni një cikël të ri jete pas tij.

  Yggdrasil and the Warden Trees

  Të gjitha kulturat norvegjeze i nderonin pemët, që nga fiset e lashta gjermanike, deri te njerëzit në Skandinavinë veriore dhe deri te Anglo-Saksonët në Albion.

  Ata i mbanin pemët kujdestare veçanërisht të lartë pasi besohej se ishin sjellës të fatit dhe kujdestarë të njerëzve. Këto pemë ishin zakonisht hiri, elmi ose bliri dhe mbroheshin nga njerëzit.

  Pemët e tillë ishin aq të respektuar saqë ata që kujdeseshin për to shpesh merrnin mbiemra të lidhur me pemët si Lindelius, Linnæus. dhe Almén . Pemë të tilla kujdestare mbilleshin shpesh në majë të varreve dhe njerëzit zakonisht varrosnin ofertat në rrënjët e tyre gjithashtu.

  Yggdrasil në kulturën moderne

  Yggdrasil përshkruhet gjerësisht në paraqitjet moderne të miteve norvegjeze. Pikturat moderne, gdhendjet prej druri, statujat, relievet prej bronzi në dyer dhe të tjera shihen shpesh në muze dhe galeri arti.

  Për më tepër, Yggdrasil ka zënë rrënjë gjithashtu në pop-kulturën moderne të ngjashme me shumë simbole dhe elemente të tjera të mitologjisë norvegjeze . Për shembull, seria MCU (Marvel Cinematic Universe) prezantoi Yggdrasil si një "nimbus kozmik" që lidh disa botë të ndryshme.

  Një shembull tjetër i famshëm janë lojërat Warcraft dhe WoW (World of Warcraft) të cilat kanë Teldrassil dhe Nordrassilpemët botërore, të cilat janë modeluar shumë sipas Yggdrasilit norvegjez.

  Përfundimi

  Yggdrasil është themeli dhe baza e mitologjisë norvegjeze, përmes së cilës lidhen të gjitha gjërat. Ajo ka ndikuar gjithashtu në shumë elementë të kulturës pop moderne.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.