Misteret Eleusinian - Simbolizmi dhe Kuptimi

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Misteret Eleusinian përfaqësojnë kultin më të madh, më të shenjtë dhe më të nderuar në Greqinë e lashtë. Që datojnë në periudhën mikenase, misteret Eleusinian janë një festë e nënës dhe vajzës, siç tregohet në "Himnin për Demeter". Është një histori mashtrimi, fitoreje dhe rilindjeje që na prezanton me ndryshimin e stinëve të vitit dhe një kult mekanizmi i të cilit ishte një mister i madh. Festivali ishte aq i nderuar sa herë pas here i ndalonte luftërat dhe Olimpiadën.

  Origjina e Mistereve Eleusinian

  Origjina e festivalit është një kombinim klasik i histori brenda një historie. Për të kuptuar lindjen e vërtetë të kultit, duhet të kthehemi në fillimin e akteve xheloze të mbretit të perëndive greke, Zeusit .

  Demeter , perëndeshë e pjellorisë dhe motra e tij, u josh nga një njeri me emrin Iasion. Duke parë këtë, Zeusi e goditi Iasionin për vdekje me një rrufe në mënyrë që ai të merrte Demeter për vete, një bashkim që solli Persefonin. Persefoni më vonë do të bëhej subjekt i dëshirës së Hades , perëndisë së botës së krimit.

  Hades i kërkoi Zeusit bekimin e tij për t'u martuar me Persefonën, me të cilën Zeusi ra dakord. Megjithatë, i vetëdijshëm se Demetra nuk do të pranonte kurrë të humbiste përgjithmonë vajzën e saj në botën e krimit, Zeusi organizoi që Hades të rrëmbejë Persefonën. Ai e bëri këtë duke i kërkuar Gaia , nënës së jetës që të mbilltelule të bukura pranë banesës së Demetrës, në mënyrë që Hades të kishte mundësinë të rrëmbejë Persefonën e re ndërsa ajo i këpuste. Më pas Demetra bredhi në të gjithë botën në kërkim të vajzës së saj më kot.

  Në kërkimin e saj, të cilin ajo e bëri ndërsa ishte maskuar si njeri, Demetra erdhi në Eleusis ku u pranua nga familja mbretërore Eleusiane. Mbretëresha Eleusiane Metaneira e emëroi Demeterin si kujdestare të djalit të saj Demofonit, i cili u bë po aq i fortë dhe i shëndetshëm si një zot nën kujdesin e Demeterit.

  Metaneira i ofronte Demetrës një haraç me grurë triuni. PD

  E kureshtare se pse djali i saj po bëhej kaq i perëndishëm, Metaneira në një rast spiunoi Demeter. Ajo gjeti Demeter duke kaluar djalin mbi një zjarr dhe bërtiti nga frika. Ishte në atë moment që Demeter zbuloi veten e saj të vërtetë dhe akuzoi Metaneira se kishte ndërprerë planin e saj për ta bërë Demofonin të pavdekshëm. Më pas ajo urdhëroi familjen mbretërore t'i ndërtonin asaj një tempull në Eleuzis, ku ajo do t'i mësonte se si ta adhuronin atë.

  Ndërsa ishte ende në Eleusis, kotësia e përpjekjes së saj për të kërkuar Persefonin e bëri Demeterin aq të zemëruar sa ajo kërcënoi gjithë bota me zi buke. Ishte gjatë kësaj kohe që perënditë e tjera, të privuar nga sakrificat e tyre që njerëzit e uritur nuk mund t'i siguronin, i kërkuan Zeusit të zbulonte vendndodhjen e Persefonit dhe ta kthente atë te Demetra. Megjithatë, ndërsa Persefona po largohej nga bota e krimit për t'u kthyer në tokëdhe nënës së saj, ajo u mashtrua për të ngrënë disa kokrra shege. Për shkak se ajo kishte ngrënë ushqim nga bota e krimit, ajo kurrë nuk mund ta linte me të vërtetë atë dhe u detyrua të kthehej çdo gjashtë muaj.

  Akti i fundit i kësaj drame të perëndive u shpalos në Eleusis ku Persefona doli nga bota e krimit në shpellën Plutoniane. Shpella Plutoniane gjendet në mes të Eleusis dhe besohej se bashkonte energjitë e tokës dhe të botës së krimit.

  E lulëzuar për t'u ribashkuar me vajzën e saj, Demeter ishte aq mirënjohëse sa zbuloi sekretin e kultivimit të drithit njerëzimit dhe më pas njoftoi se ajo do t'u sillte lumturi të gjithë atyre që do të merrnin pjesë në misteret dhe ritet fetare të kultit të saj. Më pas, kulti u vendos të kryesohej nga kryepriftërinjtë e njohur si Hierofantët. Hierofantët vinin nga dy familje të zgjedhura dhe pishtari i tyre u transmetua brez pas brezi.

  Simbolizmi i Mistereve Eleusinian

  Misteret Eleusinian mbartin disa kuptime simbolike të gjitha të nxjerra nga miti dhe arsyeja festat filluan në radhë të parë.

  • Pjelloria – Si perëndeshë e bujqësisë, Demetra lidhet me pjellorinë. Rritja dhe rendimenti i të lashtave i atribuohen asaj.
  • Rilindja - Kjo simbolikë rrjedh nga kthimi vjetor i Persefonit nga bota e krimit. Kur Persefona ribashkohet me nënën e saj,bota hyn në pranverë dhe verë, duke simbolizuar fillimet e reja dhe rilindjen. Ndërsa ajo largohet, kthehet në vjeshtë dhe dimër. Ky ishte shpjegimi grek i lashtë për stinët.
  • Shpirtërore Lindja – Thuhet se nismëtarët që morën pjesë në misteret Eleusinian përjetuan një lindje shpirtërore dhe u bashkuan me shpirtin hyjnor të universit.
  • Udhëtimi i një shpirti – Kjo simbolikë rrjedh nga premtimet që thuhet se u janë dhënë nismëtarëve gjatë kulmit të festivalit. Ata u mësuan të mos i frikësoheshin vdekjes, pasi vdekja shihej si një faktor pozitiv, dhe më pas iu premtuan përfitime të caktuara në jetën e përtejme. Këto përfitime janë të njohura vetëm për iniciatorët pasi ata ishin betuar për fshehtësi dhe askush nuk guxoi t'i zbulonte ato.

  Festivali Eleusinian

  Festivali Eleusinian u parapri nga ajo që njihej si mistere të vogla të cilat vepruan si përgatitje për festivalin kryesor. Këto mistere të vogla që u kryen në muajt shkurt dhe mars përfshinin larjen rituale të besimtarëve në lumenj të shenjtë dhe sakrifica në faltore të vogla.

  Pas mistereve të vogla më pas erdhi marshimi i priftërinjve dhe iniciatorët, të njohur gjithashtu si Mystai, nga Athina në Eleusis. Procesioni u karakterizua nga këndimi, vallëzimi dhe mbajtja e objekteve të shenjta që përfshinin pishtarë, mirtë, kurora, degë, lule,libacione dhe enë ceremoniale si kernoi, plemochoes dhe thymiateria.

  Misteret më të mëdha kryheshin në muajt shtator dhe tetor dhe ishin të hapura për këdo që fliste greqisht dhe nuk kishte kryer vrasje. Ato përfshinin një larje rituale në det, tre ditë agjërim të ndjekur nga ritualet e kryera në tempullin e Demetrës. Finaliteti i festivalit u zhvillua në sallën e inicimit, që ishte tempulli i Telesterionit. Zbulimet e bëra për nismëtarët në këtë pikë u bënë pas një betimi për fshehtësi. Ajo që dihet zakonisht është se atyre iu premtuan disa përfitime në jetën e përtejme dhe se ritet e fillimit kryheshin në tre faza:

  • The Legomena - Përkthyer lirshëm do të thotë "gjërat e thënëa". ”, kjo fazë karakterizohej nga recitimi i aventurave të perëndeshës dhe frazave ceremoniale.
  • Dromana – e përkthyer lirshëm do të thotë “gjëra të bëra”, kjo fazë karakterizohej nga rishfaqja e episodet e miteve të Demeterit.
  • The Deiknymena – Përkthyer lirshëm për të nënkuptuar gjërat e shfaqura, kjo fazë ishte vetëm për iniciatorët dhe vetëm ata e dinë se çfarë janë shfaqur.

  Në aktin e mbylljes, uji u derdh nga anija, Plemochoe, me njërën nga Lindja dhe tjetra nga Perëndimi. Kjo u bë për të kërkuar pjellorinë e tokës.

  Wrapping Up

  The EleusinianMisteret shiheshin si një mënyrë për të kërkuar njohuri të fshehura dhe janë festuar për më shumë se 2000 vjet. Sot festivali festohet nga anëtarët e Kishës Aquarian Terbanacle të cilët e quajnë atë Festivali i Mistereve të Pranverës.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.