Mazatl - Simbolizmi dhe Rëndësia

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Mazatl është një ditë e shenjtë e trecenës së 7-të në kalendarin e lashtë Aztec, i njohur si 'tonalpohualli'. Përfaqësuar nga imazhi i një dreri, kjo ditë u shoqërua me hyjninë mezoamerikane Tlaloc. Ajo u konsiderua një ditë e mirë për ndryshim dhe thyerje të rutinave.

  Çfarë është Mazatl?

  Tonalpohualli ishte një almanak i shenjtë i përdorur nga shumë kultura mezoamerikane, duke përfshirë aztekët, për të organizuar rituale të ndryshme fetare. Kishte 260 ditë të cilat ndaheshin në njësi të veçanta të quajtura ' trecenas' . Çdo trecenë kishte 13 ditë dhe çdo ditë përfaqësohej nga një simbol.

  Mazatl, që do të thotë " dre" , ishte dita e parë e trecenës së 7-të në tonalpohualli. E njohur edhe si Manik në Maya, dita e Mazatl është një ditë e mirë për të ndjekur të tjerët, por një ditë e keqe për t'u përndjekur. Është një ditë për të thyer rutinat e vjetra dhe monotone dhe për t'i kushtuar vëmendje rutinave të të tjerëve. Aztekët e konsideronin Mazatl si një ditë për të rigjurmuar hapat ose për të dyfishuar gjurmët e dikujt.

  Gjuetia e drerëve në Mesoamerikë

  Deri, simboli i ditës Mazatl, ishte një kafshë shumë e dobishme që ishte gjuajtur në të gjithë Mesoamerikën për mishin, lëkurën dhe brirët e saj. Mishi i drerit ishte një nga ofertat ushqimore më të vlerësuara për paraardhësit dhe hyjnitë. Dreri me shtiza mund të shihet i përshkruar si në kodet e Meksikës Qendrore ashtu edhe në kodet Maja, pasi gjuetia e suksesshme e drerëve u festuan ngjarje që shpesh ishine dokumentuar.

  Megjithëse mezoamerikanët e gjuanin këtë kafshë, ata u siguruan që të mos e gjuanin në zhdukje. Ata mund të vrisnin vetëm një numër të kufizuar drerësh në ditë dhe gjatë gjuetisë duhej t'u kërkonin perëndive leje për të vrarë kafshën. Vrasja e më shumë drerëve sesa i nevojitej gjahtarit ishte një krim i dënueshëm.

  Pas një gjuetie, Aztekët përdorën çdo pjesë të drerëve, duke përfshirë edhe për qëllime mjekësore. Ata përdornin lëkurën e djegur të drerit për të ndihmuar në lindjen e fëmijëve, mishin për ushqim dhe brirët për të bërë vegla dhe instrumente muzikore. Ata kishin një daulle me guaskë breshke të quajtur 'ayotl' dhe përdornin brirë dreri për të bërë daullet.

  Hyjnia qeverisëse e Mazatl

  Dita kur u qeveris Mazatl nga Tlaloc, perëndia mezoamerikane e rrufesë, shiut, tërmeteve, ujit dhe pjellorisë tokësore. Ai ishte një hyjni i fuqishëm, i frikësuar për temperamentin e tij të keq dhe aftësinë për të shkatërruar botën me rrufe, bubullima dhe breshër. Megjithatë, ai u adhurua gjerësisht edhe si dhurues i ushqimit dhe jetës.

  Tlaloc ishte i martuar me perëndeshën e luleve Xochiquetzal, por pasi ajo u rrëmbye nga krijuesi primordial Tezcatlipoca , ai u martua me Chalchihuitlicue , perëndeshë e oqeaneve. Ai dhe gruaja e tij e re patën një djalë, Tecciztecatl, i cili u bë Zoti i Hënës së Vjetër.

  Tlaloc shpesh përshkruhej si një qenie me sy syze me këpurdhët e një jaguar. Ai mban një kurorë të bërë me pupla çafke dhe shkumësandale, duke mbajtur trokitje që i përdorte për të bërë bubullima. Përveç sundimit të ditës Mazatl, ai gjithashtu sundoi mbi Quiahuitl të ditës së 19-të.

  Mazatl në Zodiakun Aztec

  Aztekët besonin se hyjnitë që qeverisnin çdo ditë të kalendarit kishin një efekt në personalitetin e atyre që kanë lindur në ditë të veçanta. Tlaloc, si hyjni qeverisëse e Mazatl, u siguroi njerëzve që lindën në këtë ditë energjinë e tyre të jetës (të njohur si 'tonalli' në Nahuatl).

  Sipas zodiakut Aztec, ato të lindur në ditën Mazatl janë besnikë, të sjellshëm dhe jashtëzakonisht kureshtarë. Ata njihen si njerëz të qetë, të prekshëm, të ndjeshëm, të përgjegjshëm dhe të shoqërueshëm që fshehin veten e tyre të vërtetë nga të tjerët. Ata bien në dashuri lehtë dhe japin maksimumin për ta bërë lidhjen e tyre të funksionojë.

  Pyetjet e shpeshta

  Cila ditë është Mazatl?

  Mazatl është shenja e ditës për treshen e 7-të në tonalpohualli, kalendari Aztec për ritualet fetare.

  Cilët janë disa njerëz të famshëm të lindur në ditën Mazatl?

  Johnny Depp, Elton John, Kirsten Dunst dhe Catherine Zeta-Jones kanë lindur të gjithë në ditën Mazatl dhe do të kishin energjinë e tyre të jetës siguruar nga perëndia Tlaloc.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.