Khepri - Zoti egjiptian i lindjes së diellit

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Khepri, i shkruar gjithashtu Kephera, Kheper dhe Chepri, ishte hyjnia diellore egjiptiane e lidhur me lindjen e diellit dhe agimin. Ai njihej gjithashtu si një zot krijues dhe përfaqësohej nga një brumbull i plehut ose një skarab . Ja një vështrim më i afërt i Khepri-t, çfarë ai simbolizonte dhe pse ai është i rëndësishëm në mitologjinë egjiptiane.

  Khepri si një formë e Ra

  Khepri ishte një hyjni thelbësore e panteonit të lashtë egjiptian . Ai njihet si manifestimi i perëndisë së diellit Ra, i cili ishte në qendër të fesë së lashtë egjiptiane.

  Ai ishte i lidhur fort me Netcheru, forcat ose energjitë hyjnore, të cilët besohej se ishin shpirtërore qenie që erdhën në Tokë dhe ndihmuan njerëzimin, duke përcjellë njohuritë e tyre, sekretet e magjisë si dhe kontrollin mbi universin, bujqësinë, matematikën dhe gjëra të tjera të natyrës së ngjashme.

  Megjithatë, vetë Khepri nuk e bëri kanë një kult të veçantë kushtuar atij. Një numër statujash kolosale dëshmojnë se ai ishte me të vërtetë i nderuar në disa tempuj egjiptianë, megjithëse ai kurrë nuk arriti popullaritetin e një perëndie tjetër dielli, Ra. Kishte shumë aspekte të hyjnisë së madhe diellore dhe Khepri ishte thjesht një prej tyre.

  • Khepri përfaqësonte Diellin që dilte në dritën e mëngjesit
  • Ra ishte perëndia-diell gjatë mesditës
  • Atun ose Atum ishte përfaqësimi i Diellit teksa zbriste në horizont ose në nëntokë në fund të shek.ditë

  Nëse e krahasojmë këtë besim me fetë dhe mitologjitë e tjera, mund të shohim tre format ose aspektet e perëndisë Ra si përfaqësimi i Trinisë Egjiptiane. Ngjashëm me përfaqësimet e forta të Trinitetit në krishterim ose fenë Vedike, Khepri, Ra dhe Atun janë të gjitha aspekte të një hyjnie kryesore - perëndisë-diellit.

  Khepri dhe miti egjiptian i krijimit

  Sipas dijes së priftërinjve të Heliopolis, bota filloi me ekzistencën e humnerës ujore nga e cila hyjnia mashkull Nu dhe hyjnia femërore Nut doli. Ata mendohej se përfaqësonin masën fillestare inerte. Ndryshe nga fakti që Nu dhe Nut ishin lënda ose aspekti fizik i botës, Ra dhe Khepri ose Khepera përfaqësonin anën shpirtërore të botës.

  Dielli ishte tipari thelbësor i kësaj bote, dhe në shumë prezantime egjiptiane të atë, ne mund të shohim perëndeshën Nut (qielli) duke mbështetur një varkë në të cilën është ulur perëndia-diell. Beetle pleh, ose Kephera, rrotullon diskun e kuq të diellit në duart e perëndeshës Nut.

  Për shkak të lidhjes së tij me Osirisin, Khepri luajti një rol të rëndësishëm në egjiptianin e lashtë Libri i të Vdekurve . Ishte zakon i tyre të vendosnin amuletë scarab mbi zemrën e të ndjerit gjatë procesit të mumifikimit. Besohej se këta skarabë të zemrës i ndihmonin të vdekurit në gjykimin e tyre përfundimtar përpara pendës së së vërtetës të Ma'at .

  Në PiramidëTekstet, perëndia-diell Ra erdhi në jetë në formën e Khepera. Ai ishte i vetmi hyjni përgjegjës për krijimin e gjithçkaje dhe të gjithëve në këtë botë. Nëpërmjet këtyre teksteve, bëhet e qartë se Kephera ishte krijuesi i të gjitha gjallesave në Tokë pa ndihmën e ndonjë hyjnie femërore. Nut nuk mori pjesë në këto akte krijimit; ai e furnizoi Kheperën vetëm me materien fillestare nga e cila u krijua e gjithë jeta.

  Simbolizmi i Kheprit

  Perëndia e lashtë egjiptiane Khepri portretizohej zakonisht si një brumbulli i skarabit ose një brumbulli i plehut. Në disa portretizime, ai shfaqet në formë njeriu me brumbullin si kokë.

  Për egjiptianët e lashtë, brumbulli i plehut ishte shumë domethënës. Këto krijesa të vogla rrotullonin një top pleh në të cilin vendosnin vezët e tyre. Ata e shtynin topin nëpër rërë dhe në një vrimë, ku çelin vezët. Ky aktivitet i brumbullit ishte si lëvizja e një disku dielli nëpër qiell, dhe brumbulli i skarabit u bë simboli i Khepri-t.

  Si një nga simbolet më të fuqishme të Egjiptit të lashtë, skarabi simbolizonte transformimin, lindjen, ringjalljen, Dielli dhe mbrojtja, të cilat të gjitha ishin tipare të lidhura me Kheprin.

  Nga kjo shoqatë, Khepri mendohej se përfaqësonte krijimin, ringjalljen dhe mbrojtjen.

  Khepri si simbol i krijimit

  Emri i Khepri është folja për të ardhur në ekzistencë ose zhvillim. Emri i tij është afëri lidhur me ciklin riprodhues të skarabit – një proces lindjeje që egjiptianët e lashtë mendonin se ndodhte vetvetiu, nga hiçi.

  Brumbujt i rrotullonin vezët e tyre, ose mikrobet e jetës, në një top plehu. Ata do të qëndronin brenda topit gjatë gjithë periudhës së rritjes dhe zhvillimit. Me dritën dhe ngrohtësinë e Diellit, do të dilnin brumbuj të rinj dhe plotësisht të rritur. Egjiptianët e lashtë ishin të magjepsur me këtë fenomen dhe mendonin se skarabët krijuan jetën nga diçka e pajetë dhe i shihnin ato si simbole të krijimit spontan, vetë-rigjenerimit dhe transformimit.

  Khepri si një simbol i ringjalljes

  Kur Dielli lind, duket sikur del nga errësira dhe vdekja në jetë dhe dritë dhe e përsërit këtë cikël mëngjes pas mëngjes. Ndërsa Khepri përfaqëson një fazë të udhëtimit të përditshëm të diellit, Diellin në lindje, ai shihet si simbol i rinovimit, ringjalljes dhe përtëritjes. Ndërsa Khepri do ta shtynte diskun e diellit nëpër qiell, duke kontrolluar vdekjen e tij, gjatë perëndimit të diellit dhe rilindjes, në agim, ai gjithashtu lidhet me ciklin e pafund të jetës dhe pavdekësisë.

  Khepri si një Simboli i mbrojtjes

  Në Egjiptin e lashtë, brumbujt e skarabëve adhuroheshin gjerësisht dhe njerëzit përpiqeshin të mos i vrisnin nga frika se do të fyente Kheprin. Ishte zakon që të dy anëtarët mbretërorë dhe të thjeshtë të varroseshin me stoli dhe emblema skarabesh, që përfaqësonindrejtësia dhe ekuilibri, mbrojtja e shpirtit dhe drejtimi i tij për në jetën e përtejme.

  Khepri – Amuletë dhe hajmali

  Zbukurimet dhe amuletat e skarabit ishin të modeluara nga materiale të ndryshme dhe mbaheshin për mbrojtje , që nënkupton jetën e përjetshme pas vdekjes.

  Këto hajmali dhe amuleta ishin gdhendur nga gurë të çmuar të ndryshëm, ndonjëherë edhe të gdhendura me tekste nga Libri i të Vdekurve, dhe vendoseshin mbi zemrën e të ndjerit gjatë mumifikimit për të siguruar mbrojtje dhe guxim.

  Besohej se skarabi kishte fuqinë për t'i udhëhequr shpirtrat në nëntokë dhe për t'i ndihmuar ata gjatë ceremonisë së shfajësimit kur përballeshin me Maatin, pendën e së vërtetës.

  Sidoqoftë, amuletat dhe hajmalitë e brumbullit të skarabit ishin gjithashtu të njohura në mesin e të gjallëve, si të pasur ashtu edhe të varfër. Njerëzit i mbanin dhe i përdornin ato për qëllime të ndryshme mbrojtjeje, duke përfshirë martesat, magjitë dhe dëshirat e mira.

  Për të përfunduar

  Edhe pse Khepri kishte një rol të rëndësishëm në fenë dhe mitologjinë egjiptiane, ai kurrë nuk ishte adhurohej zyrtarisht në ndonjë tempull dhe nuk kishte një kult të tijin. Në vend të kësaj, ai u njoh vetëm si një manifestim i perëndisë së diellit Ra, dhe kultet e tyre u bashkuan. Në të kundërt, emblema e tij, brumbulli i skarabit, ishte ndoshta një nga simbolet fetare më të njohura dhe më të përhapura, dhe shpesh shihet si pjesë e krahëve dhe bizhuterive mbretërore.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.