Diomedi - Heroi i panjohur i Luftës së Trojës

  • Shperndaje Kete
Stephen Reese

Kur mendojmë për Luftën e Trojës , priremi të kujtojmë Akilin , Odiseun , Helenën dhe Parisin. Këta personazhe ishin padyshim të rëndësishëm, por kishte disa heronj më pak të njohur që ndryshuan vetë drejtimin e luftës. Diomedi është një hero i tillë, jeta e të cilit ishte endur në mënyrë të ndërlikuar me ngjarjet e luftës së Trojës. Në shumë mënyra, pjesëmarrja dhe kontributi i tij ndryshuan vetë natyrën dhe fatin e luftës.

Le të hedhim një vështrim më të afërt në jetën e Diomedit dhe rolin që ai luajti në betejën epike.

Jeta e hershme e Diomedit

Diomedi ishte djali i Tydeus dhe Deipyle. Ai lindi në një familje mbretërore, por nuk mundi të qëndronte brenda mbretërisë pasi babai i tij u dëbua për vrasjen e disa të afërmve të tij. Kur familja e Diomedit nuk kishte ku të shkonte, ata u morën nga mbreti Adrastus . Si shenjë besnikërie ndaj Adrastusit, babai i Diomedit u bashkua me një grup luftëtarësh në një betejë kundër Tebës, të njohur si Shtatë kundër Tebës . Lufta ishte e errët dhe e përgjakshme dhe shumë luftëtarë trima, përfshirë Tydeus, nuk u kthyen. Si rezultat i këtyre ngjarjeve të tmerrshme, një Diomedis katërvjeçar u betua të hakmerrej për vdekjen e babait të tij.

Vdekja e Tydeus ishte ngjarja më e rëndësishme e jetës së hershme dhe fëmijërisë së Diomedit. Incidenti nxiti trimëri, trimëri dhe guxim të thellë te Diomedi, si askush tjetër.

Diomedi dhe BetejaKundër Tebës

Dhjetë vjet pas vdekjes së babait të tij, Diomedi formoi një grup luftëtarësh të quajtur Epigoni, i cili përbëhej nga djemtë e luftëtarëve të vrarë, të cilët ishin vrarë në betejën e mëparshme kundër Tebës. Diomedi, së bashku me anëtarët e tjerë të Epigonit, marshuan në Tebë dhe rrëzuan mbretin.

Ndërsa disa luftëtarë të Epigonit mbetën pas, Diomedi u kthye në Argos dhe pretendoi fronin. Mbretërimi i Diomedit ishte jashtëzakonisht i suksesshëm dhe nën udhëheqjen e tij, Argos u bë një qytet i pasur dhe i begatë. Ai u martua me Aegialinë, vajzën e Egialeut, e cila kishte vdekur në betejë.

Diomedi dhe Lufta e Trojës

Athina këshillon Diomedin. Burimi

Ngjarja më e madhe e jetës së Diomedit ishte lufta e Trojës. Si një ish-kërkuese e Helenës, Diomedi ishte i lidhur me një betim për të mbrojtur martesën e saj dhe për të ndihmuar burrin e saj, Menelaus . Prandaj, kur Parisi rrëmbeu Helenën, Diomedi ishte i detyruar të merrte pjesë në luftën kundër Trojës.

Diomedi hyri në luftë me një flotë prej 80 anijesh dhe komandonte trupat e disa rajoneve si Tiryn. dhe Troezen. Megjithëse ai ishte më i riu nga mbretërit e Achaena, trimëria dhe trimëria e tij ishin të barabarta me Akilin. Si luftëtari dhe ushtari i preferuar i Athina , Diomedi u bekua me zjarr në mburojën dhe helmetën e tij.

Një nga bëmat më të mëdha të Diomedit gjatë luftës së Trojës, ishte vrasja e Palamedes,tradhtar. Ndërsa një burim thotë se Diomedi dhe Odiseu e mbytën Palamedin në ujë, sipas një versioni tjetër, besohet se miqtë e çuan në një pus dhe e vranë me gurë.

Diomedes gjithashtu udhëhoqi disa betejat kundër trimit Hektori . Meqenëse Akili u largua përkohësisht nga lufta, për shkak të një grindjeje me Agamemnonin, ishte Diomedi ai që udhëhoqi ushtrinë akeane kundër trupave të Hektorit të Trojës. Megjithëse ishte Akili ai që më në fund vrau Hektorin, Diomedi luajti një rol vendimtar në ndalimin e trupave trojane dhe plagosjen e Hektorit.

Arritja më e madhe e Diomedit në luftën e Trojës ishte plagosja e perëndive olimpike, Afërdita dhe Ares. Për Diomedin ky ishte me të vërtetë një moment lavdie, sepse ai ishte i vetmi njeri që plagosi dy perëndi të pavdekshëm. Pas këtij incidenti, Diomedi u bë i njohur si "Terrori i Trojës".

Diomedi pas luftës së Trojës

Diomedi dhe të tjerët u fshehën brenda kalit të Trojës

Diomedi dhe luftëtarët e tij mundën trojanët duke u fshehur në një kalë prej druri dhe duke hyrë në qytetin e Trojës – një dredhi e shpikur nga Odiseu. Pasi Troja u përmbys, Diomedi u kthye në qytetin e tij, Argos. Për zhgënjimin e tij, ai nuk mundi të pretendonte fronin, sepse gruaja e tij e kishte tradhtuar. Kjo ishte vepër e Afroditeteve, si hakmarrje për veprimet e tij kundër olimpistëve.

Duke mos hequr dorë nga shpresa, Diomedi u largua dhe themeloi disaqytetet e tjera. Ai gjithashtu ndërmori shumë aventura për të provuar më tej trimërinë dhe guximin e tij.

Vdekja e Diomedit

Ka disa tregime në lidhje me vdekjen e Diomedit. Sipas njërit, Diomedi vdiq teksa gërmonte një kanal për në det. Në një tjetër, Diomedi u ushqye me kuaj duke ngrënë mish nga Herakliu . Por rrëfimi më i spikatur është se Diomedit iu dha pavdekësia nga perëndesha Athena dhe vazhdoi të jetonte.

Integriteti i Diomedit

Megjithëse shumica e njerëzve e kujtojnë Diomedin për forcën e tij, një fakt më pak i njohur është se ai ishte gjithashtu një njeri me dashamirësi dhe dhembshuri. Gjatë luftës së Trojës, Diomedi duhej të lidhej me Thersites, njeriun që vrau gjyshin e tij. Përkundër kësaj, Diomedi vazhdoi të punonte me Thersitët për të mirën më të madhe dhe madje kërkoi drejtësi për të, pasi u vra nga Akili.

Mirëdashja e Diomedit mund të dëshmohej edhe në lidhje me Odiseun. Diomedi dhe Odiseu kishin vjedhur bashkërisht Palladiumin, një imazh kulti për të cilin thuhej se garantonte sigurinë e Trojës, për të fituar një avantazh në luftën e Trojës. Megjithatë, Odiseu e tradhtoi Diomedin duke e plagosur dhe u përpoq të merrte për vete Palladiumin. Pavarësisht kësaj, Diomedi nuk u përpoq të lëndonte Odiseun dhe vazhdoi të luftonte përkrah tij në luftën e Trojës.

Me pak fjalë

Diomedi ishte një hero në luftën e Trojës dhe luajti një rol të rëndësishëm nëduke mundur forcat e Trojës. Megjithëse roli i tij nuk ishte aq qendror sa Akili, fitorja kundër Trojanit nuk mund të ishte e mundur pa mençurinë, forcën, aftësitë dhe strategjinë e Diomedit. Ai mbetet një nga heronjtë më të mëdhenj grekë, edhe pse jo aq popullor sa disa të tjerë.

Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.