Cuetzpalin - Simbol Aztec

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Cuetzpalin është një ditë e favorshme e trecenës së katërt, ose njësisë, në kalendarin Aztec. Ishte dita e parë e periudhës 13-ditore dhe besohej se kishte një ndikim në fatin e mirë të Aztecëve. Ashtu si të gjitha ditët e tjera të kalendarit Aztec, Cuetzpalin përfaqësohej nga një simbol - imazhi i një hardhucë.

  Çfarë është Cuetzpalin?

  Mesoamerikanët kishin një kalendar 260-ditor të njohur si tonalpohualli , i cili ndahej në 20 njësi të veçanta, të njohura si trecenas . Cuetzpalin (i njohur edhe si Kan) është dita e parë e trecenës së katërt, e sunduar nga Itztlacoliuhqui, perëndia e akullit, ngricave, të ftohtit, dimrit, ndëshkimit, mjerimit njerëzor dhe mëkatit.

  <2 Fjala cuetzpalinthuhet se rrjedh nga fjala acuetzpalin,që do të thotë aligator i madh, hardhucë, zvarranik ujor,ose caiman,i cili është një emër i përshtatshëm pasi dita përfaqësohet nga një hardhucë.

  Simbolizmi i Cuetzpalin

  Cuetzpalin nënkupton ndryshimin e shpejtë të fatit. Konsiderohet një ditë e mirë për të punuar mbi reputacionin e dikujt duke ndërmarrë veprimet e duhura, në vend që të përdorni fjalë. Dita shoqërohet edhe me ndryshimin e fatit.

  Sipas burimeve të caktuara, trembëdhjetë ditët e trecenës së katërt rregulloheshin me dhënie dënimesh dhe shpërblimesh. Besohej se luftëtarët duhej të ishin si hardhucat pasi nuk pësonin lëndime nga një rënie e lartë, por shëroheshin menjëherë dhekthehen në pozitën e tyre. Për shkak të kësaj, hardhuca u zgjodh si simbol për ditën e parë të kësaj trecena.

  Zotat qeverisëse të Cuetzpalin

  Ndërsa trecena qeveriset nga Itztlacoliuhqui, dita kur cuetzpalin qeveriset nga Huehuecoyotl, zoti mashtrues. I njohur gjithashtu si Kojota e Vjetër , Huehuecoyotl është perëndia e vallëzimit, muzikës, këngës dhe ligësisë. Ai është përshkruar shpesh si një shakaxhi që i pëlqente të luante mashtrime me njerëzit dhe hyjnitë e tjera, por truket e tij zakonisht do të rezultonin të kundërta, duke shkaktuar më shumë telashe për veten sesa për ata që bën shaka.

  Sipas disa burimeve, cuetzpalin sundohej nga një perëndi tjetër, Macuilxochitl. Ai ishte zot i lojërave, artit, luleve, këngës, muzikës dhe vallëzimit në mitologjinë Aztec. Ai ishte gjithashtu mbrojtësi i leximit, shkrimit dhe lojës strategjike të njohur si patolli .

  Pyetjet e shpeshta

  Çfarë është Cuetzpalin?

  Cuetzpalin është dita e parë e periudhës së katërt 13-ditore në kalendarin e shenjtë Aztec.

  Cili hyjni qeveriste Cuetzpalin?

  Megjithëse kjo ditë thuhej se qeverisej nga dy hyjnitë Huehuecoyotl dhe Macuilxochitl, Huehuecoyotl ishte hyjnia kryesore që sundoi Cuetzpalin.

  Cili është simboli i Cuetzpalin?

  Cuetzpalin përfaqësohet nga një hardhucë.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.