Cili është simboli i Caduceus? - Historia dhe Kuptimi

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  I njohur si simboli i mjekësisë, Caduceus përshkruan imazhin e dy gjarpërinjve të mbështjellë rreth një shkop me krahë. Mund të duket ironike që krijesat shkatërruese si gjarpërinjtë përdoren për të përfaqësuar një qëllim shërues, por këtu është historia pas saj dhe simbolika që përfaqëson.

  Historia e Simbolit të Caduceus

  Në greqisht dhe romak mitologjia, Caduceus është simboli i perëndisë greke Hermes, i krahasueshëm me zotin romak Merkur . Fjala Caduceus vjen nga latinishtja caduceus që do të thotë lajmëtar. Kjo për shkak se simboli iu caktua Hermes , lajmëtarit (lajmëtarit) të perëndive.

  Sipas legjendës, emblema Hermes/Merkuri donte të ndalonte një luftë midis dy gjarpërinjve, dhe kështu ai e hodhi shkopin e tij mbi ta. Fillimisht, Caduceus përfaqësohej si një degë ulliri me kurora ose shirita, por më vonë u interpretua si një shufër me dy gjarpërinj dhe një palë krahë si një paraqitje e shpejtësisë së Hermesit.

  Si Hermesi dhe Merkuri janë të identifikuar si lajmëtarë të perëndive. Mërkuri konsiderohet gjithashtu zot i tregtarëve, udhëtarëve dhe hajdutëve dhe pjesëtar dhe mbrojtës i tyre. Si i tillë, simboli Caduceus është i lidhur me këto asociacione negative. Asnjë zot nuk ka lidhje me mjekësinë.

  Përdorimi i kësaj embleme të palidhur në mjekësi qëndron në ngjashmërinë e tij me një simbol tjetër gjarpri dhe shkopi – Shufra e Asklepit. Kjo e fundit i përketAsclepius, perëndia greko-romake e mjekësisë, dhe besohet të jetë simboli i vetëm i vërtetë i mjekësisë.

  Konfuzioni filloi kur të dy simbolet - Caduceus dhe Rod e Asclepius - u përdorën në mënyrë të ndërsjellë nga shumë organizata mjekësore. Në vitin 1902, Korpusi Mjekësor i Ushtrisë Amerikane përdori Caduceus si një simbol të neutralitetit, duke iu referuar emblemës së përdorur në anijet tregtare të lashta, jo luftarake. Ai gjithashtu diferencoi stemën e tyre nga ato të mjekësisë ushtarake në vendet e tjera.

  Fatkeqësisht, rezultoi në konfuzion dhe keqpërdorim të Caduceus në mjekësi në kohët moderne. Shumica e organizatave mjekësore tani favorizojnë përdorimin e shufrës Aesculapian, por disa vazhdojnë të përdorin Caduceus si një simbol mjekësor. Herën tjetër që të shihni një simbol të shkopit me krahë me dy gjarpërinj, do ta dini se ai kishte origjinë shumë të ndryshme.

  Kjo është disi e ngjashme me konfuzionin midis Kryqit Florian dhe Kryqi Maltez , të cilat shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë si simbol për zjarrfikësit dhe departamentet e zjarrfikësve.

  Kuptimi dhe simbolika e simbolit të Caduceus

  Ndërsa simboli Caduceus është nuk është simboli i duhur për të përfaqësuar mjekësinë, ai ka disa ngjashmëri në mënyrën se si interpretohet kur krahasohet me Shufra e Asklepiusit.

  Ky simbol shpesh mendohet të ketë kuptimet e mëposhtme:

  • Shërimi – Grekët i konsideronin gjarpërinjtë si të shenjtë dhei përdori ato në ritualet shëruese për të nderuar Asklepin.
  • Shpëtimi rreth vitit 1400 p.e.s., Moisiu përdori gjarprin prej bronzi në një shufër për të shpëtuar popullin e tij nga gjarpërinjtë e dërguar nga Perëndia si dënim. Sa herë që dikush kafshohej nga një gjarpër dhe shikonte gjarprin prej bronzi, ai jetonte.
  • Pavdekësia dhe transformimi Në Greqinë e lashtë, derdhja e lëkurës së gjarprit përfaqëson rrëshqitja e vetes së vjetër drejt një vetje të saposhëruar. Ai gjithashtu simbolizon rilindjen dhe përtëritjen.
  • Shërimi dhe shërimi – një gjarpër ka aftësinë të ndryshojë nga një sjellje letargjike në lëvizje të shpejtë, që tregon fuqinë e rikuperimit nga një sëmundje. Vetitë medicinale të helmit të gjarprit kontribuan gjithashtu në përdorimin e simbolit në mjekësi.
  • Paqja dhe Fuqia – në mitologjinë romake, Mërkuri e ndërpreu luftën midis dy gjarpërinjve me shkopin e tij dhe solli restaurimin dhe paqen mes tyre. Shufra përfaqëson fuqinë dhe bashkimin, ndërsa krahët simbolizojnë mendimet më të larta.

  Në astronomi, astrologji dhe alkimi, Caduceus besohet të ketë simbolikën e mëposhtme:

  • Caduceus përfaqëson elementet e ajrit, ujit, zjarrit dhe tokës.

  Në shekullin e 16-të, studimi i alkimisë përfshin metalet, kiminë dhe mjekësinë. Praktikuesit e arteve hermetike dhe alkimistët besonin se Caduceus simbolizon katër elementët: krahët përajri, lëvizja e gjarpërinjve për ujin, gjarpërinjtë për zjarrin dhe shufra për tokën.

  • Në alkimi, gjarpërinjtë e ndërthurur simbolizojnë pjellorinë.

  Ai gjithashtu tregon lidhjen fizike dhe shpirtërore midis forcave mashkullore dhe femërore, dhe gjithashtu përfaqëson konceptin e yin dhe yang.

  • Në Tarot, simboli Caduceus përfaqëson harmoninë dhe ekuilibri.

  Dy gjarpërinjtë janë të ndërthurur, duke na kujtuar se edhe të kundërtat janë të bashkuara në një farë mënyre. Simboli tregon rëndësinë e balancimit të dualiteteve si dielli dhe hëna, e mira dhe e keqja, drita dhe errësira, dhe jeta dhe vdekja.

  Simboli Caduceus në bizhuteri dhe modë

  Edhe pse e ka origjinën si një simbol i mjekësisë ka ndodhur rastësisht, sot Caduceus pranohet si një përfaqësim i shërimit dhe mjekësisë. Mund të shihet në pallto spitalore, uniforma, karfica dhe karfica. Ndonjëherë, Caduceus përdoret si simbol i identifikimit për punonjësit e kujdesit shëndetësor, me inicialet e tyre të inkorporuara në simbol, si dhe treguesin e rolit të tyre si mjekë, infermierë ose teknikë të urgjencës mjekësore.

  Veshja e tillë mjekësore bizhuteritë vetëm për qëllime të modës dhe dekorative janë të dekurajuara, pasi përdoren nga profesionistë të kujdesit shëndetësor, oficerë mjekësorë të ushtrisë amerikane dhe shpëtimtarë në fushën e mjekësisë. Disa profesionistë mjekësorë tregojnë identifikimin dhe dashurinë e tyre përshërbim me varëse Caduceus, byzylykë ID, charms dhe gjerdan. Më poshtë është një listë e zgjedhjeve kryesore të redaktorit me simbolin Caduceus.

  Zgjedhjet më të mira të redaktoritGjerdan Nofade Argjendi Caduceus Simbol i Mjekësisë Gjerdan varëse argjendi 925 sprovuar... Shikoni këtuAmazon.comWigsPedia Mjekësi RN Mjek Infermiere Rhinestone Mbështetje e distinktivit të anuluar/Mbajtës i distinktivit ID/karficë/varëse/Simbol Id... Shihni këtë këtuAmazon.comSimbol infermiere e regjistruar 14k RN, Caduceus Charm varëse -... Shihni këtuAmazon.com Përditësimi i fundit ishte më: 23 nëntor 2022 21:58

  Megjithatë, mund t'ju duhet të vishni bizhuteri mjekësore nëse keni alergji që mund të shkaktojnë një urgjencë, ose një gjendje shëndetësore që reaguesit e parë duhet të dinë gjatë një emergjence. Detajet si emri juaj, kushtet mjekësore, medikamentet, madje edhe numrat e kontaktit të urgjencës zakonisht janë të gdhendura në bizhuteri, së bashku me një simbol të Caduceus ose Shufra e Asclepius.

  Rrathë mjekësore dhe gjerdan të gdhendur do të shpëtoni jetën tuaj, pasi ato janë krijuar për të folur për ju kur nuk mundeni dhe do të udhëzojnë profesionistët e kujdesit shëndetësor për t'ju dhënë trajtimin e duhur.

  Disa dizajne bizhuterish mjekësore përmbajnë zinxhirë tradicionalë me etiketa të gdhendura, ndërsa të tjerat vijnë në shirita metalikë dhe rruaza me hijeshi. Sidoqoftë, ato me dizajne dekorative dhe të ndërlikuara duhet të kenë një Caduceus/Shop tëSimboli i Asklepit mbi të për të nënkuptuar rëndësinë e tij gjatë një emergjence.

  Shkurtimisht

  Caduceus mund të jetë një emblemë e palidhur për mjekësinë, por ngjashmëria e tij me stafin e Asklepit ka rezultuar në adoptimin e tij sot si një simbol mjekësor. Edhe pse origjina e tij nuk ka lidhje, gjarpri i paraqitur në simbol përfaqëson shërimin, shpëtimin, pavdekësinë dhe kurimin në kontekste të ndryshme. Një tjetër gjë që duhet theksuar është se kuptimet e simboleve janë dinamike, duke ndryshuar me kohën. Ata fitojnë kuptime të reja dhe humbasin shoqërimin me disa kuptime me kalimin e kohës. Në fund të fundit, kuptimi i një simboli është ajo që i jepet. Në këtë drejtim, Caduceus është një simbol i mjekësisë.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.