Çfarë është kupa e zjarrtë? – Historia dhe Kuptimi

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  I njohur si simboli zyrtar i Universalizmit Unitar, kupa e zjarrtë përfaqëson lirinë nga shtypja fetare. Por pse u miratua ky simbol si emblema e besimit? Ja një vështrim në historinë dhe rëndësinë e kupës flakëruese.

  Historia e kupës flakëruese

  Që nga krishterimi i hershëm, kupa ka qenë e lidhur me kungimin. Gjatë mesjetës, ai ishte i rezervuar për klerikët. Megjithatë, një prift nga Praga, Jan Hus, sfidoi Kishën Katolike duke u dhënë të gjithë njerëzve privilegjin e kupës së kungimit. Kisha e dënoi praktikën dhe e ekzekutoi atë në 1415—por ndjekësit e tij e përvetësuan kupën në lëvizjen e tyre.

  Frymëzuar nga kupat e vajit të djegura në altarët e lashtë grekë dhe romakë, simboli u projektua nga refugjati austriak Hans Deutsch gjatë Lufta e Dytë Botërore për të ndihmuar popullin hebre dhe grupet e tjera të persekutuara të shpëtojnë nga nazistët. Gjatë asaj kohe, shumë prej refugjatëve u larguan pa dokumente identifikimi, kështu që Komiteti i Shërbimit Unitar (USC) i ndihmoi ata duke lëshuar dokumente udhëtimi për të kaluar kufijtë. Dokumentet kishin nevojë për një vulë dhe kupa e zjarrtë u përdor.

  Në vitin 1961, dy emërtimet Unitarizëm dhe Universalizëm u bashkuan dhe kupa e zjarrtë me rrathë të mbivendosur përfaqësonte bashkimin e tyre. I pari beson se Zoti është një entitet i vetëm, ndërsa i dyti pohon se dashuria dhe shpëtimi i Zotit shtrihet nëtë gjithë. Këto besime u bënë një fe liberale e njohur si Universalizmi Unitar.

  Simboli i kupës flakëruese shpesh shfaqet i rrethuar nga dy unaza të lidhura, por të tjerat përshkruhen pa to. Gjithashtu, shpesh portretizohet jashtë qendrës për të përfaqësuar lirinë fetare dhe qasjen individualiste për një gamë të gjerë besimesh. Disa versione të kupës janë zbukuruar me breshëri të lehta, valë, flakë të dyfishtë ose të trefishtë, apo edhe me dizajn xhami me njolla.

  Kuptimi simbolik i kupës flakëruese

  Simboli i kupës flakëruese nuk ka interpretimi ortodoks, por këtu janë kuptimet simbolike që lidhen me to:

  • Një simbol i lirisë dhe i së vërtetës – Ndërsa vetë simboli është thellësisht i lidhur me Universalizmin Unitar, ai përfaqëson lirinë fetare . Në fakt, shumë e konsiderojnë veten të krishterë, budistë, hebrenj dhe humanistë të cilët nuk janë të detyruar nga doktrinat dhe hierarkia. Është gjithashtu një kujtesë e shkëlqyer që secili është përgjegjës për gjetjen e qëllimit të tij në jetë.
  • Një simbol i shpresës, sakrificës dhe dashurisë – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Komiteti i Shërbimit Unitar kreu një operacion shpëtimi dhe ndihme për t'i shpëtuar persekutimit nazist. Kupa e zjarrtë u bë një simbol i organizatës, ku mund t'i besohej kujtdo që mbante një shënim me të.
  • Një simbol i unitetit dhe angazhimit – Komuniteti është i përbërë të individëve me tradita të ndryshme fetaredhe angazhimet teologjike, dhe ata ndezin kupat në adhurim dhe tubime për të treguar unitetin dhe nderimin e diversitetit.
  • Hapur për interpretim – Kupa e zjarrtë është një paraqitje vizuale e tyre besim modern dhe dinamik që e bën atë të hapur për interpretim. Meqenëse ata nxjerrin urtësi nga besime dhe tradita të ndryshme për të frymëzuar jetën e tyre shpirtërore, disa e lidhin simbolin me kërkimin për të vërtetën, të shenjtën dhe dritën e arsyes.

  Kupa e zjarrtë në Përdorimet moderne

  Kupa është përdorur në shumë kultura në bashkësi, ku mund të jetë prej metali, qelqi, druri ose balte. Në disa rituale fetare, ndezja e një kupe ndihmon për të thelluar marrëdhëniet me të tjerët dhe për të krijuar një hapësirë ​​për reflektim, lutje ose meditim. Motivi mund të shihet edhe në disa artikuj të modës si bluza, si dhe në bizhuteri si varëse, sharme dhe unaza. Disa njerëz madje e shënojnë besimin e tyre me një tatuazh flakërues.

  Me pak fjalë

  E përdorur si një vulë për t'i shpëtuar persekutimit nazist, kupa e zjarrtë tani mbart kuptime të ndryshme si liria, shpresa, sakrifica, dashuria dhe përkushtimi, të cilat kontribuojnë në rritjen shpirtërore dhe personale të dikujt.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.