Çfarë është disku i Phaistos? – Historia dhe Kuptimi

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Mbishkrimi më i diskutuar i Kretës Minoane, "Disku i Phaistos" përmban një shkrim misterioz të stampuar në baltë, i cili mund të lexohet në mënyrë spirale nga skaji në qendër. Disku përbëhet nga 45 simbole të ndryshme, me gjithsej 242 simbole në të dyja anët, të ndara në 61 grupe shenjash. Nuk ka konsensus se çfarë mund të thotë, duke e bërë atë një nga misteret më të famshme në histori. Ja një vështrim në historinë dhe interpretimet e mundshme të diskut të Phaistos.

  Historia e diskut të Phaistos

  Në vitin 1908, u gjet misterioz "Disku Phaistos" në ishullin grek të Kreta. Historianët e datojnë atë në periudhën e Pallatit të Parë, para vitit 1600 p.e.s. Disku njihet si teksti më i hershëm i "shtypur" dhe u emërua sipas qytetit antik ku u zbulua - Phaistos . Phaistos ishte gjithashtu shtëpia e një qytetërimi të epokës së bronzit të quajtur Minoans.

  Shumica e arkeologëve dhe studiuesve pajtohen se simbolet në disk përfaqësojnë një sistem të hershëm shkrimi. Disa nga simbolet në disk mund të njihen si figura njerëzore, bimë, kafshë dhe mjete të ndryshme si shigjeta, sëpata, armë, mburoja dhe vazo, ndërsa të tjerat janë shenja misterioze dhe të padeshifrueshme.

  Sipas disa historianëve, simbolet janë shkronjat e një alfabeti, të ngjashme me gjuhën e fenikasve, ndërsa të tjerë i krahasojnë me hieroglifet egjiptiane, të cilat përbëhen nga piktografë që përfaqësojnë njëfjalë ose frazë. Megjithatë, një çështje është se numri i simboleve në disk është shumë i madh për t'u konsideruar si alfabet dhe shumë pak për të qenë një piktograf.

  Përgjithësisht pranohet që disku të lexohet nga skaji në qendra, ku vijat e zhdrejta grupojnë simbolet së bashku në fjalë ose fraza. Shumica e studiuesve arritën në përfundimin se teksti mund të lexohet në mënyrë silabike dhe ka të ngjarë të jetë një këngë, një poezi, apo edhe një këngë apo himn fetar.

  Fatkeqësisht, shkrimi nuk ka asgjë të përbashkët me greqishten, egjiptianet apo ndonjë tjetër gjuha e njohur. Askush nuk e di saktësisht se çfarë gjuhe kishin Minoanët në Epokën e Bronzit.

  Arkeologët besojnë se simbolet ishin të stampuara, jo të gdhendura individualisht, gjë që nënkupton se mund të ketë ekzistuar më shumë se një disk—ndonëse asgjë e ngjashme nuk është gjetur datë. Sot, Disku i Faistos shfaqet në Muzeun Arkeologjik të Heraklionit në Greqi.

  Kuptimi dhe simbolika e diskut të Faistos

  Ka pasur shumë studime të kryera për të deshifruar kuptimin e shkrimit misterioz—të dyja për sa i përket asaj se çfarë përfaqëson çdo simbol dhe kuptimit të tij gjuhësor. Por këto studime nuk kanë gjasa të jenë të suksesshme nëse nuk dalin diku më shumë shembuj të shkrimit identik.

  Këtu janë disa nga kuptimet konceptuale që lidhen me diskun e Phaistos:

  • Mister – disku ka ardhur për të përfaqësuar një mister të padeshifrueshëm, në mënyrë joshëse jashtëarrijnë. Thjesht duke parë imazhin e diskut të Phaistos ngjall shoqata me enigma dhe mistere.
  • Identiteti grek – simboli i diskut të Phaistos është një kujtesë e historisë së pasur të Greqisë dhe një përfaqësim i identitetit grek.

  Këtu janë disa nga interpretimet shkencore në diskun e Phaistos:

  • Një lutje për një perëndeshë minoane

  Dr. Gareth Owens, në bashkëpunim me John Coleman, profesor i fonetikës në Oksford, sugjeron se disku është një lutje për një perëndeshë minoane të pjellorisë, Aphaia dhe Diktynna. Sipas tij, është një Himn Lirik Minoan me një mesazh prekës nga epoka e bronzit. Studimet e tij parashtrojnë se Disku i Phaistos përbëhet nga tetëmbëdhjetë vargje për perëndeshën.

  • Një histori e bazuar në epikën e Kharsag dhe rimën e çerdheve

  Christian O “Brien, një gjeolog dhe specialist i historisë dhe gjuhës së lashtë, besonte se disku ishte një artefakt Kretan që mbante një histori që kishte origjinën në Kharsag, duke zbuluar një lidhje midis qytetërimeve Kretane dhe Sumere. Sipas tij, simbolet në disk janë të ngjashme me kuneiformën sumeriane të Epikave Kharsag. Kopshti biblik i Edenit njihej si "Kharsag", që do të thotë "mbyllje e kokës".

  O'Brien besonte se disku tregonte historinë e një 'katastrofe baritore' si humbja e të korrave ose disa ndërprerje të ngjashme të jetës bujqësore. Ai krahasonmesazh në diskun e Phaistos për rimën shekullore angleze të çerdhes "Little Boy Blue", e cila rrëfen një histori të përditshme të popullit fshatar dhe një 'katastrofë baritore'.

  • Interpretime të tjera

  Pa prova konkrete, janë propozuar teori të ndryshme se disku mund të jetë një ditar mbretëror, kalendar, ritual i pjellorisë, histori aventure, nota muzikore apo edhe një mbishkrim magjik. Fatkeqësisht, nuk ka kontekste të mjaftueshme për analiza kuptimplote, gjë që i bën këto interpretime thjesht më shumë teori dhe nuk ka gjasa të konsiderohen si fakte përfundimtare.

  • Një mashtrim modern

  Për shkak të pamundësisë për të deshifruar kuptimin e diskut të Phaistos, disa studiues besojnë se është një mashtrim modern. Shumë kërkesa i janë bërë qeverisë greke për të lejuar testimin në disk. Kjo do të ndihmonte në datën e saktë të tij, por këto kërkesa janë refuzuar me arsyetimin se disku është një objekt unik që mund të dëmtohet në mënyrë të pakthyeshme nga testet. Megjithatë, shumica e studiuesve besojnë në autenticitetin e tij.

  Disku i Phaistos në bizhuteri dhe modë

  Misteri i Diskut të Phaistos ka frymëzuar modën dhe dizajnet e bizhuterive. Në fakt, ajo është bërë një trend në bizhuteritë greke, nga gjerdanet dhe byzylykët deri te unazat dhe vathët, duke i dhënë pamjes së dikujt një prekje kulture dhe historie. Bizhuteritë Phaistos variojnë nga dukja antike në minimaliste,dizajne moderne, të cilat mund të vishen edhe si një sharm i fatit.

  Nëse doni të shtoni pak mister në stilin tuaj, mendoni për printet e frymëzuara nga Phaistos në fustane, bluza, xhaketa dhe shalle bandane. Disa stilistë shfaqin printimin e diskut në koleksionet e tyre, ndërsa të tjerë e bëjnë atë më modern dhe të papritur me simbole të dekonstruktuara.

  Me pak fjalë

  Disku Phaistos mund të jetë ende një mister, por e ka bërë shenjë në botën moderne. Disa besojnë se ai ndikoi në alfabetin modern grek, edhe pse ai mbetet i pakuptueshëm. Disku i Phaistos mund të jetë gjithmonë një mister, por ajo që ne dimë është se ai është një çelës magjepsës për të kaluarën dhe një mesazh nga bota e lashtë.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.