Asase Ye Duru - Simbolizmi dhe Rëndësia

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Asase Ye Duru është një simbol Adinkra që përfaqëson fuqinë, hyjninë, providencën dhe rëndësinë e Nënë Tokës për jetën njerëzore. Për akanët, është një kujtesë për të ushqyer dhe respektuar Tokën.

  Çfarë është Asase Ye Duru?

  Asase Ye Duru është një nga simbolet më të njohura të Afrikës Perëndimore që fjalë për fjalë do të thotë ' toka ka peshë'. Është formuar nga dy forma të ngjashme me zemrën të vendosura njëra mbi tjetrën, me pikat e drejtuara në drejtime të kundërta.

  Simbolizmi i Asase Ye Duru

  Asase Ye Duru konsiderohet një i shenjtë simbol i hyjnisë, fuqisë dhe providencës. Akanët e konsiderojnë atë si një simbol të rëndësisë së tokës dhe një kujtesë që njerëzit duhet ta respektojnë tokën dhe të mos veprojnë në mënyra që mund ta dëmtojnë atë. Toka mban jetën, prandaj është thelbësore që ne të kujdesemi për të, duke lënë pas një mjedis të pastër, më të sigurt dhe të qëndrueshëm për brezat e ardhshëm. Simboli Asase Ye Duru përfaqëson gjithashtu perëndeshën e Tokës në fenë Akan.

  Ka disa fjalë të urta afrikane që lidhen me simbolin Asase Ye Duru. Dy nga fjalët e urta më të famshme përfshijnë sa vijon:

  1. Tumi nyina ne asase – E gjithë fuqia buron nga toka.
  2. Asase ye duru sen epo – Toka është shumë më e rëndë se deti.

  Asase Ya

  Asase Ya është toka perëndeshë e pjellorisë e cila nderohet gjerësisht nga Populli Bono i Ganës. Gjithashtu i njohur si " Aberewaa" ose" Tokë Nënë", ajo ishte një hyjni shumë e fuqishme dhe e respektuar mes akanëve. Ajo ishte gruaja e Nyame, perëndisë së qiellit, i cili krijoi universin. Ajo pati disa fëmijë prej tij, duke përfshirë Bea, Anansi (mashtruesi) dhe Tano.

  Megjithëse nuk ka tempuj kushtuar Asase Ya, njerëzit e Bono-s zakonisht e adhurojnë atë në fushat bujqësore. Ata bëjnë oferta dhe sakrifica për nder të saj, me besimin se perëndesha do t'u jepte bekimin e saj.

  Si perëndeshë e tokës, Asase Ya lidhet me simbolin Asase Ye Duru, i cili përfaqëson rëndësinë e Tokës si dhe ruajtjen e saj.

  Pyetjet e shpeshta

  Çfarë do të thotë 'asase'?

  Toka nuk ka peshë.

  Kush është Asase Ya?

  Asase Ya është perëndeshë Bono e tokës dhe e pjellorisë.

  Çfarë simbolizon Asase Ye Duru?

  Ky simbol përfaqëson hyjninë, providencën, fuqinë dhe rëndësinë e tokë.

  Cilat janë simbolet Adinkra?

  Adinkra janë një koleksion simbolesh të Afrikës Perëndimore që janë të njohura për simbolikën, kuptimin dhe veçoritë e tyre dekorative. Ato kanë funksione dekorative, por përdorimi i tyre kryesor është të përfaqësojnë koncepte që lidhen me urtësinë tradicionale, aspektet e jetës ose mjedisin.

  Simbolet Adinkra janë emërtuar sipas krijuesit të tyre origjinal Mbretit Nana Kwadwo Agyemang Adinkra, nga populli Bono nga Gyaman, tani Gana. Ka disa lloje të simboleve Adinkra metë paktën 121 imazhe të njohura, duke përfshirë simbole shtesë që janë adoptuar në krye të atyre origjinale.

  Simbolet Adinkra janë shumë të njohura dhe përdoren në kontekste për të përfaqësuar kulturën afrikane, si vepra arti, sende dekorative, modë, bizhuteri , dhe media.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.