Тир - Нордискиот бог на војната

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Týr ( Tyr, Tiw или Ziu на стар високогермански) бил нордиски и германски бог на војната. Тој беше најпопуларниот бог меѓу повеќето древни германски племиња сè додека богот на Отецот Один (или Вотан) не му ја зеде таа наметка. Дури и после тоа, Тир остана миленик на многу германски и нордиски племиња слични на војна. Од него го добиваме англиското име за денот Вторник.

  Кој е Тир?

  Во некои легенди, Тир е син на Один додека во други тој е прикажан како син на џинот Химир. Без оглед на неговото точно потекло, Тир беше сакан од повеќето луѓе. За разлика од боговите на војната во повеќето други земји, Тир не се сметаше за „злобен“ бог. Напротив, се веруваше дека Тир бил најхрабар од сите богови на Асгард, како и праведен и праведен бог кој решавал мировни договори и преговори.

  Бог на правдата

  Тир мај биле бог на војната, но германските и нордиските луѓе слични на војната гледале на војната доста сериозно. Тие веруваа дека има правда во војната и дека мора да се почитуваат мировните преговори и договори. Тие посветуваа дополнително внимание на заклетвите и заклетвите за време на војната и го повикуваа името на Тир кога стануваше збор за почитување на таквите заклетви.

  Значи, иако тој официјално не беше бог на правдата или законот - таа титула му припаѓаше на 5>Форсети – Тир се обожаваше како таков во сите прашања поврзани со војната.

  Раката на Тајр и синџирот на Фенрир

  Една од најпознатитепознатите митови кои го вклучуваат Тир всушност немаат никаква врска со војната. Сепак, тоа ја зајакнува божјата храброст и праведната природа. Тоа го вклучува и синот на Локи - џиновскиот волк Фенрир.

  • Пророштвото за Френрир

  Синот на Локи и џинката Ангрбода, Фенрир беше проречено дека ќе го убие Один за време на Рагнарок. Плашејќи се од таа судбина, Один одлучил дека Фенрир мора да биде окован во Валхала штом волкот почнал да расте премногу.

  Тајр, сепак, помогнал да се подигне волкот и се чувствувал многу топло кон него. Сепак, знаеше дека волкот мора да биде врзан со синџири, па се согласи да помогне. да се бори челно, боговите решиле да го измамат. Тие го излажаа Фенрир дека сакаат негова помош за да се обидат да тестираат некои магични врски создадени од џуџињата. Боговите му рекле на Фенрир дека сакаат да го врзат со синџири и да видат дали може да ги пробие врските. Дури и да не може, му ветиле дека ќе го пуштат.

  • Тир ја жртвува раката

  Сомничен за предавство, Фенрир се согласил, но додал услов – Тир требаше да ја стави десната рака во устата на ѕверот како гаранција. Тир исто така се согласи, сфаќајќи дека речиси сигурно ќе ја изгуби раката во тој процес. Боговите морале да пробаат три различни магични врски додека на крајот не успеале безбедно да го врзат Фенрир. Сфаќајќи дека е измамен, џиновскиот волк каснаДесната рака на Тајр подалеку.

  • Локи ја исмејува раката на Тајр

  Забавно, Локи се потсмева на Тајр за време на една од забавите на Егир за овој инцидент . Таму, пијаниот Локи ги навредуваше сите божици, укажувајќи на нивното неверство, додека Тир на крајот не влезе и му рече да молчи. Сепак, иако пијан, Локи брзо одговори, велејќи му на Тир, „Ти не можеш да бидеш десна рака на правдата меѓу луѓето“ исмејувајќи се со исчезнатата десна рака на Тир.

  • Симболика на жртвата на Тир

  Со жртвување на раката, Тир докажува дека е бог на законот и правдата. Тој отиде дотаму што ја загуби раката за да ја поддржува правдата, а со тоа го легализираше она што би било, според зборовите на научникот Жорж Думезил, „чиста измама“ од страна на боговите.

  Исто така, постои паралела да се повлече меѓу раката на Тир и окото на Один. Один, како бог на мудроста и знаењето, му жртвувал око на Мимир во потрага по мудрост. На овој начин, губењето на десната рака ја симболизира посветеноста на Тир за правда и правичност и многу зборува за неговиот карактер.

  Tyr's Death by Hellhound

  Tyr дефинитивно немаше среќа кога дојде на кучешките или децата на Локи. За богот на војната било проречено дека ќе умре за време на Рагнарок во битка против Гарм - пес на божицата на подземјето Хел, и самата дете на Локи и Ангрбода. За гармот се вели дека е најлошатаСе вели дека суштеството и Тир и песот се убиваат меѓусебно за време на последната битка.

  Симболи и симболика на Тир

  Како бог на војната, правдата и заклетвата, Тир бил сакана од повеќето германски воини и скандинавските викинзи. Неговото име често се нарекувало кога луѓето биле повикани да ги одржат своите заклетви и да одржуваат мировни договори. Тој, исто така, беше симбол на храброста со приказната за Тир и Фенрир, покажувајќи ја и неговата несебичност и неговата чест во одржувањето на неговата заклетва.

  Важноста на Тир во модерната култура

  Воените богови од повеќето култури и легенди обично се паметат низ времето и играат улога во модерната култура. За жал, тоа не е случај со Тир. Тајр бил популарен за време на мрачниот век во Европа, па дури и во текот на викторијанската ера, но модерната поп-култура сè уште не нашла голема корист од него.

  Интересно е што Тир е истоименикот на вторник - Денот на Тир или Денот на Тив . Денот првпат бил именуван по римскиот бог на војната Марс ( Dies Martis ), но стана популарен како Ден на Тив низ Европа.

  Завршување

  Улогата на Тајр во нордиската митологија е мала и не преживеале многу митови за него. Сепак, доказите сугерираат дека Тир бил важен бог за нордискиот и германскиот народ. Тој беше незаменлив лик и многу почитуван како симбол на правдата, храброста, честа и војната.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.