Симболи на Грузија - Список

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Сместена на исток од реката Мисисипи и со 159 окрузи, повеќе од која било друга држава во областа, Грузија е лесно најголемата држава во регионот. Позната како „држава на праска“, се вели дека Џорџија е најголемиот производител во земјата на кикирики, пекан и кромид од видалиа, кои се сметаат за едни од најслатките кромид во светот.

  Грузија беше последната од 13-те оригинални колонии и стана четвртата американска држава во 1788 година. На крајот се приклучи со растечкиот бунт против Велика Британија. Со својата богата култура и историја, државата е една од најпопуларните туристички дестинации, поради што илјадници луѓе ја посетуваат секоја година. Тој е исто така дом на неколку места на светско наследство на УНЕСКО.

  Грузија има неколку симболи, официјални и неофицијални, кои го претставуваат нејзиното културно и историско наследство. Еве еден поглед на некои од најпопуларните симболи на Грузија.

  Знамето на Грузија

  Усвоено во 2003 година, државното знаме на Грузија се состои од три хоризонтални црвено-бело-црвени ленти и син кантон со круг составен од 13 бели ѕвезди. Внатре во прстенот е државниот грб во златна боја, а под него стои државното мото: „Во Бога веруваме“. Грбот го претставува уставот на државата, а столбовите ги претставуваат сите три гранки на власта. 13-те ѕвезди ја претставуваат Џорџија како последна од 13-те оригинални американски држави, а боите на знамето сеофицијални државни бои.

  Печат на Грузија

  Големиот печат на Грузија се користел низ историјата за автентичност на владините документи извршени од државата. Сегашната форма на печатот е усвоена уште во 1799 година и претрпе некои измени подоцна во 1914 година.

  На аверсот, печатот го прикажува државниот грб, а на задната страна содржи слика на брегот на Грузија со брод со знаме на САД. Бродот пристигнува за да земе памук и тутун кои ја претставуваат извозната трговија на државата. Помалиот брод го симболизира внатрешниот сообраќај на Грузија. На левата страна на печатот има стадо овци и човек што ора, а надвор од сликата е државното мото: „Земјоделство и трговија“.

  Грб на Грузија

  Државата Грбот на Грузија содржи лак (што го симболизира Уставот на Грузија) и три колони кои значат извршна, судска и законодавна власт. Државното мото „Мудрост, правда, умереност“ може да се види испишано на свитоците завиткани околу трите колони. Помеѓу втората и третата колона, член на милицијата Грузија стои држејќи меч во десната рака. Тој ја симболизира одбраната на граѓаните и војниците на Уставот на Грузија. На границата надвор од грбот се испишани зборовите „Држава Грузија“ и годината кога Грузија стана држава: 1776.

  Државен водоземец: зелено дрвоЖаба

  Американската зелена жаба од дрво е жаба со средна големина која расте до 2,5 инчи долга. Неговото тело е обично со различни нијанси кои се движат од светла жолтеникаво-маслинеста боја до варово зелена боја, во зависност од температурата и осветлувањето. Некои, исто така, имаат мали дамки од бела или златна кожа на нивната кожа, додека други може да имаат бледо жолти, крем боја или бели линии што се протегаат од нивните горни усни до вилиците.

  Овие жаби се препознаваат по рефрените што ги произведуваат во ноќните часови во потоплите месеци во Грузија. Популарно милениче во САД, зелената жаба од дрво беше прогласена за официјален водоземец на државата во 2005 година.

  Грузиски музеј на уметноста

  Поврзан со Универзитетот во Џорџија, Музејот на уметност во Џорџија е масивна зграда со десет галерии, кафуле, театар, училница во студио, уметничка референтна библиотека, работна соба, музејска продавница и аудиториум. Музејот е изграден за собирање, изложување, интерпретација и зачувување на уметнички дела, домаќин на околу 20 културно различни изложби секоја година за да ги претстави сите периоди од историјата на уметноста. Содржи над 12.000 уметнички дела и колекцијата постојано расте секоја година.

  Музејот на уметноста во Џорџија е и академски и официјален уметнички музеј на Грузија. Отворен во 1948 година, останува еден од најважните и најпознатите знаменитости на државата.

  Државен скапоцен камен: кварц

  Кварцот е тврд минерал направен од атоми на кислород и силициум ,и е најзастапениот минерал кој се наоѓа на површината на земјата. Неговите уникатни својства се она што го прави една од најважните и најкорисните супстанции. Бидејќи кварцот е издржлив и отпорен на топлина, тој е вообичаен избор за производство на електронски производи.

  Означен за државен скапоцен камен на Џорџија во 1976 година, кварцот најчесто се наоѓа низ целата држава и е достапен во широк спектар на бои. Чист кварц е пронајден во окрузите Хенкок, Бурк, ДеКалб и Монро, а виолетовиот кварц (попознат како Аметист) се наоѓа во изобилство во рудникот Џексон на крстопат, округот Вилкс.

  Преполошката препелица (позната и како еребица или вирџинија) е мала, кафеава птица дивеч која припаѓа на групата видови наречени „Преполошки од Новиот свет“. Родена во САД, оваа птица е жртва на деградација на живеалиштата што во голема мера придонесе за опаѓање на популацијата на белците во Северна Америка за 85%.

  Боббелите се наоѓаат во текот на целата година на пасиштата, земјоделските полиња, покрај патиштата , отворени шумски површини и дрвени рабови. Тоа е неостварлива и срамежлива птица која зависи од камуфлажата за да остане неоткриена кога е загрозена, се храни со претежно растителен материјал и ситни без'рбетници како полжави, бубачки, скакулци , штурците и лисјаните.

  Од белката е популарна птица дивеч во Грузија, таа стана официјална птица за дивеч во државата1970.

  Споменикот на кикиритки

  Во одредено време во историјата, кикириките биле главната готовинска култура во Џорџија, во голема мера одговорни за хранење на многу семејства од округот Тарнер и за давање на Ешбурн титулата „Главниот град на кикиритките“. на светот'. За да ја почитува нејзината важност, еден од граѓаните на Ешбурн го подигна она што сега е познато како „Најголемата кикиритка во светот“, гигантска кикиритка поставена на цилиндрична тула.

  Во 2018 година, споменикот на кикиритки, кој официјално е признат како еден од државните симболи на Џорџија, беше сериозно оштетен како резултат на ефектите на ураганот Мајкл. Остана само основата на цилиндарот од тули, а кикириката и круната беа отстранети. Мештаните во моментов се обидуваат да соберат средства за да го санираат.

  Државно подготвена храна: гриз

  Грит е вид на каша за појадок направен од пченкарно брашно, една од најважните култури што се одгледува низ целата држава Џорџија и се служи со неколку други ароми. Може да биде или слатко или солено, но солените зачини се најчести. Иако ова јадење потекнува од јужниот дел на САД, сега е достапно низ целата нација.

  Грицот е интересна и уникатна храна која првпат била подготвена од домородното американско племе Мускоги пред многу векови. Тие ја мелеа пченката со помош на камени мелници, што и дадоа „гризлива“ текстура и стана многу популарна меѓу колонистите и доселениците. Денес, тоа еофицијална подготвена храна на државата Џорџија како што беше прогласена во 2002 година.

  Комеморативен кварт на Грузија

  Четвртата монета објавена во програмата 50 државни квартови на САД, грузискиот комеморативен кварт содржи неколку државни симболи, вклучително и праска во центарот на силуетиран преглед на Грузија со живи дабови гранчиња од двете страни.

  Над праската виси транспарент со државното мото на него, а под него е годината кога е издаден: 1999 година. горе е зборот „ГЕОРГИЈА“ под кој може да се види годината кога Грузија била примена во Унијата: 1788.

  Недостасува горниот лев агол од контурите на државата. Оваа област е округот Дејд кој се отцепи од нацијата и официјално повторно се приклучи до 1945 година. зимзелен даб) е државното дрво на Џорџија, официјално означено во 1937 година.

  Причината поради која се нарекува „жив даб“ е затоа што останува зелен и живее цела зима кога другите дабови се безлисни и заспани. Ова дрво најчесто се наоѓа во јужната област на САД и е важен симбол на државата. Нејзините гранчиња се прикажани на комеморативниот државен кварт.

  Дрвото од живиот даб се користело за бродоградба од раните Американци и дури и денес, продолжува да се користи секогаш кога е достапно за истата намена. Исто така, популарно се користи за правење рачки за алат, како и поради неговата апсорпција,густина, енергија и сила.

  Државно училиште: Гимназија Plains

  Официјалното државно училиште на Џорџија, Plains High School, е изградено далечната 1921 година. Матурантите од ова училиште дадоа огромен придонес во државата, како и остатокот од светот, со многу значајни алумни, вклучително и претседателот Џими Картер и неговата сопруга.

  Училиштето беше затворено во 1979 година, а неколку години подоцна беше обновено и повторно отворено како музеј со центар за посетители за националното историско локалитет Џими Картер. Сега има неколку изложбени простории кои ги учат учениците и посетителите за раниот живот на претседателот Џими Картер, како и за другите во малата и едноставна земјоделска заедница.

  Проверете ги нашите поврзани написи за други популарни државни симболи:

  Симболи на Делавер

  Симболи на Хаваи

  Симболи на Пенсилванија

  Симболи на Арканзас

  Симболи на Охајо

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.