Симбол на Yggdrasil - потекло и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Моќното дрво Yggdrasil е еден од најпрепознатливите симболи од Нордиската митологија . Многу древни култури и религии обожаваат дрвја, но малкумина го прават тоа сосема како нордискиот народ.

  Во античките германски и скандинавски митови, Игдрасил бил Светското дрво - огромно јасен дрво кое стоело на центарот на космосот и ги поврзува со неговите гранки и корени различните светови и царства за кои Нордијците верувале дека постојат.

  Дрвото е најдобро познато од Прозата Еда од Снори Стурлусон. Во двата извора, Стурлусон составил неколку различни нордиски митови и легенди, и во сите нив, Игдрасил го имал истиот свет статус.

  Зошто Игдрасил бил толку важен во нордиската култура и што точно дали симболизираше? Ајде да погледнеме подетално.

  Што е Yggdrasil?

  Според нордиската митологија, постојат девет светови, поврзани со Yggdrasil кој се наоѓа во центарот. Се верува дека е масивно јасен кое ги држи овие светови на место, и како такво, се смета за многу важно и свето.

  Постојат неколку теоретизирани значења на терминот „Yggdrasil“ иако општо прифатено е дека Yggdrasil е Светското дрво . Сепак, постојат неколку теории за точното значење на поимот.

  Теоријата на Одинова бесилка

  Повеќето експерти го поддржуваат консензусот дека терминот значи Одинов коњ , што значи Одинбесилка.

  Ова на почетокот може да изгледа бизарно, но:

  • Ygg(r) = едно од многуте имиња на Один низ различните нордиски митови и значи Страшно
  • Drasill = коњ (но се користи во контекст на бесилка или дрво)

  Поврзаноста помеѓу коњите и дрвјата е дека во Поетскиот Еда песна Хавамал Один се обесил на дрво, правејќи го тоа дрво „своја бесилка“. И бидејќи бесилката може да се опише како „коњот на обесените“, се верува дека дрвото на кое Один се жртвувал е Игдрасил или „Одинова бесилка/коњ“.

  Теоријата на коњот на Один

  Некои научници веруваат дека Yggdrasil навистина значи „коњ на Один“, но не во смисла на неговата бесилка. Наместо тоа, тие мислат дека целосниот термин за дрвото е askr Yggdrasil каде што askr значи јасен дрво на старо нордиско. Со други зборови, askr Yggdrasil би значело „Светското дрво за кое е врзан коњот на Один“ .

  Теоријата на столбот на Тис

  Друга теорија доаѓа од Ф. Р. Шредер. Според него, терминот потекнува од yggia или igwja, што значи „сисница“, вообичаен вид на европско бери дрво. Drassil, од друга страна, може да е од dher што значи „поддршка“. Тоа би го направило Yggdrassil „столбот на младоста“ на светот.

  Теоријата на теророт

  Четвртата опција е предложена од Ф. Детер кој сугерира дека Yggdrasil доаѓаод зборот yggr или „терор“ и воопшто не е референца за Один. бесилка што значи, Yggdrasil може да се види дека значи дрво/ бесилка на теророт . Она што недостасува во оваа теорија е дека врската помеѓу коњите и бесилка е поддржана од тоа што Один се обесува во широко прифатената теорија.

  Сепак коњот на обесениот описот на бесилка е доволно вообичаен за и оваа теорија е можна.

  Што симболизира Yggdrasil?

  Како „Светско дрво“, Yggdrasil може да се види дека симболизира многу различни концепти како што се:

  • Меѓусебно поврзување на универзумот
  • Природен поредок на нештата
  • Судбина
  • Пророштва
  • Пат кон другите светови или задгробниот живот како Игдрасил се верува дека ги поврзува сите различни области во нордиската митологија, вклучувајќи ги и нејзините задгробни животи како што се Валхала и Хел.

  Yggdrasil често се смета како Дрво на животот - нешто што е вообичаено во речиси сите антички култури и религии. И додека Yggdrasil не одговара на овој стандарден калап на Дрвото на животот, може да се види како таков како што го врзува универзумот.

  Дополнително, никаде во нордиските митови не се вели дека Yggdrasil е уништен за време на Ragnarok – пророкуваниот крај на светот во нордиската митологија. Всушност, повеќето научници веруваат дека Yggdrasil треба да преживееРагнарок и да започне нов циклус на живот после него.

  Yggdrasil and the Warden Trees

  Сите нордиски култури ги почитувале дрвјата, од древните германски племиња, до луѓето во северна Скандинавија и до Англосаксонците во Албион.

  Тие особено ги почитуваа дрвата за заштита бидејќи се веруваше дека тие се носители на среќа и чувари на луѓето. Овие дрвја обично биле јасен, брест или липа и биле заштитени од луѓето.

  Ваквите дрвја биле толку почитувани што оние што се грижеле за нив често земале презимиња поврзани со дрвјата како што се Lindelius, Linnæus и Алмен . Ваквите чуварски дрвја често биле засадени на врвот на гробниците, а луѓето најчесто ги закопувале жртвите и во нивните корени.

  Yggdrasil во модерната култура

  Yggdrasil е широко прикажан во современите претстави на нордиските митови. Модерни слики, дрвени резби, статуи, бронзени релјефи на вратите и други често се гледаат во музеите и уметничките галерии.

  Што повеќе, Yggdrasil, исто така, се вкорени (игра на зборови) во модерната поп-култура слична на многу други симболи и елементи на нордиската митологија . На пример, холивудската блокбастер серија MCU (Marvel Cinematic Universe) го претстави Yggdrasil како „космички нимбус“ што поврзува неколку различни светови.

  Друг познат пример се Warcraft и WoW (World of Warcraft) игрите кои имаат Teldrassil и Нордрасилсветски дрва, кои се многу моделирани по нордискиот Yggdrasil.

  Завиткување

  Yggdrasil е основата и основата на нордиската митологија, преку која се поврзани сите нешта. Исто така, влијаеше на многу елементи од модерната поп култура.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.