Одал руна (Отала) - што симболизира?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Одал, или Отала руна, е една од најстарите и најшироко користени руни во повеќето антички нордиски, германски и англосаксонски култури. Во Стариот Футарк (т.е. најстарата форма на рунските азбуки), се користел за да го претстави звукот „ o“ . Визуелно, руната Одал беше обликувана како аголна буква О со две нозе или ленти кои доаѓаа од двете страни на долната половина.

  Симболиката на Одалната руна (Отала)

  Симболот генерално претставува наследство, традиција и упорност. Тој, исто така, симболизира единство и поврзаност со семејството.

  Кога е обратно, тој ги претставувал негативните концепти на осаменост, поделба, одвојување или бунт.

  Симболот исто така ги претставувал зборовите - наследство , наследен имот и наследство . Значењето е како наследување потекнува од старите германски зборови ōþala – или ōþila – и нивните многубројни варијанти како што се ēþel, aþal, aþala , и други.

  Варијациите апал и апала исто така имаат приближни значења на:

  • Благородништво
  • Линија
  • Благородна раса
  • Видни
  • Благородници
  • Кралско семејство

  Исто така, постои донекаде дебатирана врска помеѓу Ол и Адел на старогермански, што исто така значи:

  • Благородност
  • Благородна семејна линија
  • Група на супериорни социјални статус
  • Аристократија

  И како руна и како претстава на звукот„ О“ , Одалната руна е видена во историски артефакти кои датираат од 3 век од нашата ера.

  Одалната руна како нацистички симбол

  За жал, Одалната руна беше еден од многуте симболи кои ги опфати нацистичката партија на Германија од Втората светска војна. Поради значењето на симболот за „благородништво“, „супериорна раса“ и „аристократија“, тој се користел како амблем на етнички германските воени и нацистички организации. Она што е различно за овие употреби е тоа што тие често ја прикажувале руната Одал со дополнителни стапала или крилја под неа.

  Во оваа варијанта, тоа беше амблем на:

  • 7-та СС доброволна планинска дивизија Prinz Eugen
  • 23-та СС волонтерска панцирска гренадиерска дивизија Холандија, која додаде врв на стрела кај „стапалата“ на руната
  • Независна држава Хрватска спонзорирана од нацистите.

  Подоцна беше користена и од неонацистичкиот Wiking-Jugend во Германија, англо-африканскиот Бонд, Boeremag, Blanke Bevrydingsbeweging во Јужна Африка, Национална авангарда во неофашистичката група во Италија и други.

  Поради таквите несреќни употреби, руната Одал сега често се смета за симбол на омраза. Наведен е во делот Strafgesetzbuch 86а од германскиот кривичен законик како забранет симбол заедно со Свастиката и многу други.

  Ненацистичката модерна употреба на Одал руна

  Она што го лекува падот на Одалската руна од благодатта е фактот дека ситеовие нацистички, неонацистички и неофашистички употреби на руната ја прикажуваат со „нозете“ или „крилјата“ под неа. Ова значи дека оригиналната руна Одал, на која и недостасуваат овие додатоци, сè уште може да се гледа како повеќе од само симбол на омраза.

  И навистина, руната Одал е користена во многу модерни литературни дела. На пример, таа беше прикажана како заштитна руна во книгите и серијата филмови ShadowHunters на Касандра Кларк, како симбол на „наследството“ во серијата Magnus Chase and the Gods of Asgard од Рик Риордан, како амблем во ТВ шоуто Sleepy Hollow , како амблем на негативецот на Отала во веб серијата Worm и други. Терминот Одал исто така се користел како наслов на повеќе песни како песна во вториот албум на Агалох The Mantle, песна во албумот на Вардруна Runaljod – Ragnarok , и други.

  Сепак, користењето на руната Одал треба да се прави со претпазливост, особено ако има потпис „нозе“ или „крилја“ под неа.

  Завиткување

  Како антички нордиски симбол, руната Одал сè уште носи тежина и симболика кога се користи. Меѓутоа, поради валкањето што го претрпе од рацете на нацистите и другите екстремистички групи кои го користат како симбол на омраза, симболот на руната Одал доби контроверзии. Сепак, во неговата оригинална форма, сè уште се смета за важен нордиски симбол.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.