Јаболко - симболика и значења

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Јаболката играа значајна и често симболична улога во многу антички митови, бајки и приказни. Има нешто во врска со ова овошје што го издвојува од другите, што го прави истакнат мотив и значаен производ на природниот свет.

  Со тоа, да го разгледаме подетално симболичното значење на јаболката и улогата се игра во глобалната култура низ годините.

  Симболичко значење на јаболката

  Симболиката на јаболкото датира од античко грчко време и обично е поврзана со емоциите на срцето. Тие вклучуваат љубов, страст, сензуалност и наклонетост.

  • Симбол на љубовта: Јаболкото е познато како плод на љубовта и се користи од памтивек за изразување наклонетост и страст . Во грчката митологија, Дионис и нуди јаболка на Афродита , за да го освои нејзиното срце и љубов.
  • Симбол на сензуалност: Јаболката често се се користи во слики и уметнички дела како симбол на желба и сензуалност. Римската божица Венера често се прикажува со јаболко за да изрази љубов, убавина и желба.
  • Симбол на позитивност: Јаболкото е симбол на добрина и позитивност во еврејската култура. За време на Рош Хашана, или еврејската Нова година, обичај е Евреите да јадат јаболка потопени во мед.
  • Симбол на женската убавина: Јаболкото е симбол на женската убавина и млади во Кина.Во Кина, цветовите од јаболка ја претставуваат женската убавина. Во северна Кина, јаболкото е симбол на пролетта.
  • Симбол на плодност: Јаболкото се користи како симбол на плодноста во многу култури и традиции. Во грчката митологија, Хера добила јаболко за време на нејзината свршувачка со Зевс, како амблем на плодноста.
  • S симбол на знаење: Јаболкото е симбол на знаењето , мудрост и образование. Во 1700-тите, јаболката им биле подарени на наставниците во Данска и Шведска, како знак на нивното знаење и интелект. Оваа традиција започнала да се следи во САД од 19 век наваму.

  Културното значење на јаболката

  Јаболката се дел од неколку културни и духовни верувања и имаат и позитивни и негативни значења. Некои од културните ознаки на јаболката се следниве:

  • Христијанство

  Според стариот завет, јаболкото симболизирало искушение, грев и падот на човештвото. Се верувало дека забранетото овошје што го консумирале Адам и Ева е јаболко. Во библиските песни на Соломон, јаболкото се користи како симбол на сензуалност. Меѓутоа, во Новиот завет, јаболкото се користи во позитивна смисла. Исус Христос понекогаш е прикажан со јаболко во раката, како симбол на преродба и откуп. Новиот завет исто така ја користи фразата „јаболко од моето око“ за да означи силна љубов.

  • CornishВерувања

  Корновскиот народ има фестивал на јаболка, со неколку игри и обичаи поврзани со овошјето. За време на фестивалот, големи полирани јаболка им се подаруваат на пријателите и семејството, како симбол на среќа. Исто така, постои популарна игра каде што учесникот треба да фати јаболка со устата. Мажите и жените од Корн ги враќаат празничните јаболка и ги чуваат под перниците бидејќи се верува дека привлекува соодветен сопруг/жена.

  • Нордиска митологија

  Во нордиската митологија, Iðunn, божицата на вечната младост, се поврзува со јаболка. Iðunn ги чува златните јаболка за да им дарува бесмртност на боговите.

  • Грчката митологија

  Мотивот на јаболкото се повторува низ грчката митологија. Златните јаболка во грчките приказни потекнуваат од шумичката на божицата Хера. Едно од овие златни јаболка, познато и како јаболко на раздорот, доведе до Тројанската војна, кога Париз од Троја и го подари јаболкото на Афродита и ја киднапираше Елена од Спарта.

  Златното јаболко е прикажано и во митот за Атланта. Атланта е брза ловџика која предложила да се омажи за некој кој може да трча побрзо од неа. Хипомен имал три златни јаболка од градината на Хеспериди . Додека Атланта трчаше, тој ги испушти јаболката, што го одвлече вниманието на Атланта, поради што таа ја загуби трката. Хипомен тогаш ја доби нејзината рака во брак.

  Историја на јаболкото

  Предок наприпитоменото јаболко е Malus Sieversii , дива јаболкница пронајдена во планините Тиан Шан, Централна Азија. Јаболката од дрвото Malus Sieversii беа откорнати и однесени на Патот на свилата. За време на долгото патување, неколку сорти на јаболка се споија, еволуираа и хибридизираа. Овие понови форми на јаболка потоа беа однесени преку Патот на свилата до различни делови на светот, и тие постепено станаа вообичаено овошје на локалните пазари.

  Јаболката стигнаа до различни региони во различни периоди од историјата. Во Кина јаболката се конзумирале пред околу 2000 години, а доминантно се користеле во десерти. Овие јаболка беа многу помеки, бидејќи беа хибриди на M. баката и М. sieversii сорти. Во Италија, археолозите открија урнатини кои укажуваат на консумирање на јаболка од 4000 година п.н.е. На Блискиот Исток, постојат докази кои велат дека јаболката се одгледувале и јаделе од третиот милениум пред нашата ера. Јаболката беа донесени во Северна Америка во 17 век од европските колонијалисти. Во Америка и остатокот од светот, јаболката главно се чувале на тавани или визби.

  Интересни факти за јаболката

  • Епл ден е фестивал кој се одржува на 21 октомври, кој ги поддржува локалните културата и различноста.
  • Јаболкниците живеат околу 100 години.
  • Јаболките се направени од 25% воздух и лесно можат да лебдат во вода.
  • Американците кои размислуваат исе однесуваат како белите луѓе се нарекуваат индијанци од јаболка , што симболизира дека ги заборавиле своите културни корени. 12>Малусдоместикафобија е страв од јадење јаболка.
  • Изак Њутн го откри законот за гравитација откако јаболко му падна на глава.
  • Во светот има околу 8.000 сорти на јаболка.
  • Библијата не наведува дека јаболкото е забранетото овошје, но верниците формирале такво толкување.
  • Јаболката предизвикуваат ментална будност и острина.
  • Според сегашните записи, Кина е најголемиот производител на јаболка во светот.

  Накратко

  Јаболкото е разноврсно и сложено овошје со неколку симболични значења. Тоа може да значи љубов, грев, знаење или сензуалност. Останува едно од најсимболичните овошја, со истакната улога во неколку системи на верувања и култури.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.