Ебису - Богот на среќата без коски во јапонската митологија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Јапонската митологија е полна со многу божества на среќа и среќа. Она што е фасцинантно за нив е тоа што тие доаѓаат од повеќе различни религии, претежно шинтоизам, хиндуизам, будизам и таоизам. Всушност, дури и до ден-денес, Јапонците ги обожаваат седумте среќни богови - седум божества на среќата и среќата кои доаѓаат од сите овие различни религии.

  А сепак, овие богови се обожавале во различни култури и имаат дури и стануваат „покровители“ на различни професии низ вековите. Меѓутоа, најважното од сите тие божества на среќата е единственото што доаѓа од Јапонија и шинтоизмот - ками богот на среќата, Ебису.

  Кој е Ебису?

  Јавен домен

  Во номинална вредност, Ебису изгледа како обично божество на среќата – тој талка по земјата и по морињата и луѓето му се молат за среќа. Тој е и покровител на рибарот, професија која многу зависи од среќата на прво место. Всушност, иако неговата најчеста форма е онаа на човекот, кога плива често се трансформира во риба или кит. Меѓутоа, она што го прави Ебису навистина посебен е неговото раѓање и потекло.

  Роден без среќа

  За ками кој се обожава како бог на среќата, Ебису имаше едно од најнесреќните раѓања и детства во целата човечка историја и митологија.

  Повеќето митови го опишуваат како првородено дете на Мајката и Таткото Ками од шинтоизмот - Изанами иИзанаги . Меѓутоа, бидејќи двајцата главни ками на шинотизмот на почетокот неправилно ги изведувале своите брачни ритуали, Ебису е роден необлик и без коски во неговото тело.

  Во приказ на ужасно родителство кое за жал беше вообичаено во тоа време - Изанами и Изанаги го ставиле нивното првородено дете во корпа и го турнале во морето. После тоа, тие веднаш го извршија својот брачен ритуал повторно, овој пат на вистински начин, и почнаа да произведуваат здрави потомци и да ја населуваат Земјата.

  Вреди да се напомене дека некои јапонски митови му даваат различно потекло на Ебису.

  Според некои, тој бил син на Окунинуши, Ками на магијата. Според други, Ебису е всушност друго име за Даикокутен , хинду божество на среќата. Сепак, имајќи предвид дека Даикокутен е уште еден од познатите седум среќни богови во јапонската митологија, тоа е малку веројатна теорија, а Ебису е широко прифатен како првородено дете на Изанами и Изанаги без коски.

  Учење да одиме

  Лебдејќи околу јапонските мориња, Ебису – тогаш наречен Хируко, родното име што му го дадоа Изанами и Изанаги – на крајот слета на некои далечни, непознати брегови за кои се сомнева дека биле островот Хокаидо. Таму бил примен од љубезна група Аину, оригиналните жители на јапонските острови кои на крајот станале народ на Јапонија. Личноста Аину која беше директно одговорна заВоспитувањето на Хируко се викаше Ебису Сабуро.

  Иако Хируко/Ебису беше многу болно дете, грижата и љубовта што ги добиваше од народот Аину му помогнаа да расте здрав и брзо. На крајот, тој дури разви коски и можеше да оди како нормално дете.

  Растејќи среќно со народот Аину, Хируко на крајот прерасна во Ками што денес го знаеме како Ебису - насмеано, секогаш позитивно божество, тоа е секогаш подготвен да помогне и да ги благослови оние околу него со среќа. На крајот го усвои името на човекот кој го одгледа, Ебису на крајот се врати во морето и стана, не само ками на добрата среќа, туку покровител на морнарите и рибарите особено.

  Еден од седумте среќни Богови

  Иако Ебису е познат како еден од седумте среќни богови во јапонската митологија, тој не е директно поврзан со ниту еден од другите. Всушност, тој е единствениот шинтоистички бог на среќата меѓу нив.

  Три од седумте богови на среќата потекнуваат од хиндуизмот - Бензаитен, Бишамонтен и Даикокутен (последниот често се меша со Ебису). Други три потекнуваат од кинескиот таоизам и будизам - Фукурокуџу, Хотеи и Јуројин.

  Иако Ебису е единствениот шинто-ками меѓу овие седум божества, тој е веројатно најпознатиот и најсаканиот меѓу нив, токму затоа што е Шинто-ками.

  Она што е исто така љубопитно за седумте среќни богови, сепак, е тоа што повеќето од нив на крајот станаа покровители наодредени професии. Ебису беше покровител на рибарите, Бензајтен беше покровител на уметностите, Фукурокуџу беше покровител на науката и научниците, Даикокутен беше богот на трговците и трговијата (што е веројатно зошто тој беше помешан со Ебису бидејќи рибарите исто така го продаваа својот товар) , и така натаму.

  Последната „среќна“ попреченост на Ебису

  Иако на среќата Ками му пораснаа коски додека се врати во морињата, имаше една попреченост со која остана - глувост . Сепак, ова последно издание не ја попречи среќната природа на Ебису и тој продолжи да талка подеднакво на копно и на море, помагајќи им на оние на кои налетал.

  Всушност, тоа што Ебису бил глув значел дека не можел да го слушне годишниот повик до сите ками да се вратат во Големиот храм Изумо на десеттиот месец од јапонскиот календар. Овој месец, познат и како Каназуки , се нарекува Месец без богови , бидејќи сите ками се повлекуваат од земјата и одат во светилиштето Изумо. Така, цел месец, Ебису е единствениот шинто-ками што сè уште шета низ Јапонија, благословувајќи ги луѓето, правејќи го уште посакан меѓу луѓето.

  Симболиката на Ебису

  Лесно е да се каже дека богот на среќата ја симболизира среќата, но Ебису е многу повеќе од тоа. Тој, исто така, ја претставува двојноста на животот и влијанието на дарежливиот, позитивен став наспроти ужасните шанси, кој слободно го споделува своето богатство и благослови.

  Додека тој е ками ,и неговата божествена природа му дозволува целосно да ги надмине своите првични пречки, симболиката на неговата приказна сè уште е дека животот нуди и добро и лошо - наше е да извлечеме максимум од двете. На овој начин, Ебису симболизира позитивен став, дарежлива природа, богатство и просперитет.

  Прикази и симболи на Ебису

  Ебису обично е прикажан како насмеан, љубезен маж, облечен во висок капа, држејќи риболовен стап и заедно со голем бас или платика. Тој, исто така, е поврзан со медузи и предмети што можат да се најдат во морето, вклучувајќи трупци, лебдено дрво, па дури и трупови.

  Важноста на Ебису во модерната култура

  Ебису е многу популарен во јапонската култура. овој ден, но не се проби во премногу модерни аниме, манга или видео игри. Неговото едно забележливо присуство е во познатото аниме Норагами заедно со неколку други од Седумте среќни богови. Меѓутоа, таму Ебису е претставен како добро облечена и многу неморална личност што е во спротивност со неговиот митолошки изглед.

  Покрај поп-културата, среќниот ками е исто така имењак на јапонската пиварница Јебису, дизајнерот Евису бренд за облека и многу улици, железнички станици и други установи во Јапонија.

  И потоа, се разбира, тука е и познатиот фестивал Ебису во Јапонија кој се слави на дваесеттиот ден од десетиот месец Каназуки . Тоа е затоа што остатокот од ЈапонцитеШинтоистичкиот пантеон треба да се собере во Големиот храм Изумо во Чугоку. Бидејќи Ебису „не го слуша“ повикот, тој останува обожуван во овој период.

  Факти за Ебису

  1- Кои се родителите на Ебису?

  Ебису е првороденото дете на Изанами и Изанаги.

  2- На што е богот Ебису?

  Ебису е богот на среќата, богатството и на рибарите.

  3- Кои беа хендикепираните на Ебису?

  Ебису е роден без скелетна структура, но на крајот го зголеми ова. Тој беше малку куц и глув, но остана позитивен и задоволен без оглед на тоа.

  4- Дали Ебису е еден од седумте богови на среќата?

  Ебису е еден од седумте Богови на среќата и е единствениот кој е чисто јапонски, без никакво хинду влијание. инстантно го загрева срцето за Ebisu. Фактот дека имал малку за што да биде благодарен, но останал среќен, позитивен и дарежлив, го прави Ебису совршен симбол на поговорката, Кога животот ќе ти даде лимони, направи лимонада. Бидејќи Ебису може да се обожава секаде и во секое време, тој е едно од најпопуларните божества.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.