Asase Ye Duru - симболика и важност

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Асасе Је Дуру е симбол Адинкра кој ја претставува моќта, божественоста, промислата и важноста на Мајката Земја за човечкиот живот. За Аканците, тоа е потсетник за негување и почитување на Земјата.

  Што е Asase Ye Duru?

  Asase Ye Duru е еден од најпопуларните западноафрикански симболи што буквално значи „ земјата има тежина“. Таа е формирана од две форми слични на срце, поставени една врз друга, со точки свртени во спротивни насоки.

  Симболиката на Asase Ye Duru

  Asase Ye Duru се смета за свето симбол на божественоста, моќта и промислата. Аканците го сметаат за симбол на значењето на земјата и потсетник дека луѓето треба да ја почитуваат земјата и да не дејствуваат на начини кои би можеле да и наштетат. Земјата го одржува животот, па затоа е од клучно значење да се грижиме за неа, оставајќи зад себе чиста, побезбедна и одржлива средина за идните генерации. Симболот Asase Ye Duru, исто така, ја претставува божицата на Земјата во религијата Akan.

  Постојат неколку африкански поговорки поврзани со симболот Asase Ye Duru. Две од најпознатите поговорки го вклучуваат следново:

  1. Tumi nyina ne asase – Целата моќ произлегува од земјата.
  2. Asase ye duru sen epo – Земјата е многу потешка од морето.

  Асасе Ја

  Асасе Ја е Земјата божица на плодноста која е широко почитувана од Боно луѓе од Гана. Исто така познат како „ Aberewaa“ или„ Мајката Земја“, таа беше многу моќно и почитувано божество меѓу Аканите. Таа беше сопруга на Нјаме, богот на небото, кој го создаде универзумот. Таа имаше неколку деца од него, вклучувајќи ги Беа, Ананси (измамникот) и Тано.

  Иако нема храмови посветени на Асасе Ја, луѓето од Боно обично ја обожаваат на земјоделските полиња. Тие прават приноси и жртви во нејзина чест, со верување дека божицата ќе им даде благослов.

  Како божица на Земјата, Асасе Ја се поврзува со симболот Asase Ye Duru, кој ја претставува важноста на Земјата како и нејзиното зачувување.

  ЧПП

  Што значи „асасе“?

  Земјата нема тежина.

  Кој е Асасе Ја?

  Асасе Ја е Боно божица на земјата и плодноста.

  Што симболизира Асасе Је Дуру?

  Овој симбол ја претставува божественоста, промислата, моќта и важноста на земја.

  Што се симболите на Адинкра?

  Адинкра е збирка на западноафрикански симболи кои се познати по нивната симболика, значење и украсни карактеристики. Тие имаат украсни функции, но нивната примарна употреба е да претставуваат концепти поврзани со традиционалната мудрост, аспекти од животот или животната средина.

  Симболите на Адинкра се именувани по нивниот оригинален творец кралот Нана Квадво Агјеманг Адинкра, од народот Боно од Ѓаман, сега Гана. Постојат неколку видови на симболи Адинкра сонајмалку 121 позната слика, вклучувајќи дополнителни симболи кои се усвоени над оригиналните.

  Симболите на Адинкра се многу популарни и се користат во контексти за да ја претстават африканската култура, како што се уметнички дела, украсни предмети, мода, накит , и медиуми.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.